Un tribunal din Moscova a decis marți că sistemul de recunoaștere facială al orașului nu încalcă viața privată a cetățenilor, a declarat pentru Reuters un avocat al unuia dintre reclamanți, decizia fiind o lovitură pentru activiștii care sperau că utilizarea tehnologiei va fi interzisă.
Avocata și activista Alena Popova și politicianul din opoziție Vladimir Milov, din partidul Solidarnost, au intentat procesul împotriva Departamentului pentru Tehnologie al Moscovei, care gestionează programul de supraveghere video, cerând interzicerea utilizării tehnologiei la evenimentele de masă și la proteste, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Moscova a finalizat lansarea sistemului de recunoaștere facială cu atribuirea, în decembrie, a unui mic contract pentru software, după ce a cheltuit cel puțin 3,3 miliarde de ruble (50 de milioane de dolari) pe echipamente hardware. În prezent, sistemul include peste 105.000 de camere de supraveghere dotate cu tehnologia respectivă.
Sistemul a rămas în fruncțiune în timpul procedurilor din justiție, autoritățile folosindu-l pentru a se asigura că oamenii plasați în carantină la locuințele lor sau în hoteluri pentru fondul epidemiei de coronavirus respectă măsura.
”Această decizie arată că nu există o protecție legală pentru plângerile legate de recunoașterea facială”, a afirmat avocatul Alenei Popova, Kirill Koroteev.
Un proces intentat de Popova în noiembrie, pe același temei, a fost respins la rândul său.
Departamentului pentru Tehnologie al Moscovei nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters.
Site-ul acestei instituții afirmă că tehnologia de recunoaștere facială este utilizată în zonele aglomerate pentru ”a asigura siguranța” și că imaginile video sunt șterse la cinci zile după un incident, în lipsa unei solicitări contrare din partea autorităților publice sau legale.