România și Polonia au acordat marți ajutoare de avarie masive sistemului energetic național al Ucrainei, care s-a confruntat cu o criză de aprovizionare, pe fondul consumului record determinat de caniculă, din cauza distrugerilor cauzate începând de toamna trecută de atacurile Rusiei unui număr mare de termocentrale și hidrocentrale și lucrărilor de reparații și mentenanță desfășurate în prezent la mai multe unități de producție de energie nucleară, în perspectiva iernii, a anunțat operatorul de transport și sistem al țării vecine, Ukrenergo, omologul Transelectricii românești.
Astfel de ajutoare constau în livrări fizice de energie electrică de urgență, contra cost.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Ieri, 22 august, consumul de energie s-a menținut la niveluri înalte. La vârful de seară, consumul a fost cu numai 2,5% sub recordul acestei veri, consemnat pe 21 august. Ukrenergo a fost obligat să acopere cererea între orele 13 și 22 apelând la ajutoare de avarie de urgență din partea sistemelor energetice ale Poloniei și României. Cantitatea totală livrată astfel a stabilit un nou record, de 3.900 MWh. Amintim că astfel de servicii de urgență nu reprezintă importuri comerciale, ci soluția de ultimă instanță, care este și cea mai scumpă, de echilibrare a sistemului energetic fără întreruperea alimentării consumatorilor″, a transmis Ukrenergo.
România, prin Transelectrica, a mai acordat ajutoare energetice de avarie Ucrainei la finalul lunii mai, după un alt atac rusesc, dar și în lunile august și septembrie ale anului trecut. Astfel de ajutoare au fost acordate și Republicii Moldova.
Ukrenergo a explicat că principala cauză a actualei crizei de curent electric din sistemul energetic ucrainean este reprezentată de distrugerile cauzate începând de toamna trecută de atacurile Rusiei unui număr mare de termocentrale și hidrocentrale. În plus, în această perioadă, se derulează lucrări de reparații și mentenanță la mai multe unități de producție de energie nucleară, pentru ca acestea să poată funcționa la capacitate maximă în sezonul rece.
″Volumul de energie din import care intră în prezent în sistemul energetic ucrainean dinspre Europa pe bază de contracte comerciale încheiate în cadrul pieței de electricitate nu este suficient pentru a acoperi diferența dintre consumul în creștere și capacitatea de producție limitată a centralelor electrice″, a mai arătat OTS-ul din Ucraina, făcând apel la ucraineni să reducă consumul.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Proprietarul Zara aduce în România, în premieră pentru regiune, un brand care vinde la preț redusPotrivit Codului tehnic al rețelei de transport de energie, aprobat prin ordin al ANRE, Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica poate acorda ajutor de avarie sistemelor energetice cu care funcționează interconectat și cu care are încheiate convenții în acest sens, în cazul unor deficite de putere sau al unor incidente grave în cadrul acestora.
CITEȘTE ȘI FOTO Alstom a prezentat primul tren Coradia Continental alimentat cu baterii, care are o autonomie de până la 120 de kilometriSistemul energetic național al Ucrainei și cel al Republicii Moldova, care depinde în măsură covârșitoare de primul, funcționează din 16 martie 2022 în sincronizare cu cele din Europa de Vest, administrate de operatorii de transport și sistem grupați în Asociația Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E), ai cărei membri sunt operatorii de profil din statele membre UE, plus cei din Albania, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Islanda, Macedonia, Muntenegru, Irlanda de Nord și Norvegia.
Ucraina și-a majorat vara aceasta importurile de energie din Europa, pe fondul atacurilor cu rachete și drone ale Rusiei asupra sistemului său energetic, care au indisponibilizat mai multe capacități semnificative de producție.