ULTIMA ORĂ După Rusia, și Belarus a intrat în incapacitate de plată

ULTIMA ORĂ După Rusia, și Belarus a intrat în incapacitate de plată
scris 15 iul 2022

Belarus a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei evaluări publicate de agenția de rating Moody's și citată de jurnaliștii de la Meduza.

Termenul în care țara condusă de Alexandr Lukașenko a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27 a expirat pe 13 iulie, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fiica cea mică a lui Putin, numită în conducerea celui mai puternic grup de lobby CITEȘTE ȘI Fiica cea mică a lui Putin, numită în conducerea celui mai puternic grup de lobby
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat această plată în moneda națională, rubla bielorusă, motiv pentru care deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile.

Agenția Moody's notează într-o evaluare publicată joi că „plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată”.

Guvernul bielorus a anunțat la sfârșitul lunii iunie că își va îndeplini în ruble obligațiile privind datoriile externe ce rezultă din eurobonduri printr-un cont la Belarusbank, urmând exemplul Rusiei.

Moody's a anunțat pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol după ce deținătorii de obligațiuni suverane rusești nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari.

Belarus și Rusia, în incapacitate de plată

Pe 22 iunie, președintele Vladimir Putin semnase un decret ce stabilea o nouă procedură temporară de plată a datoriei externe a Rusiei în ruble, un artificiu prin care Moscova încerca evitarea intrării în incapacitate de plată.

Ultima dată când Rusia nu și-a rambursat datoria externă a fost în 1918, după Revoluția Bolșevică, când Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoriile regimului țarist față de creditorii internaționali.

Ministerul rus al Finanțelor susținea că plățile în valută către creditorii externi au fost efectuate în data de 20 mai însă a recunoscut ulterior că banii nu au ajuns la creditori deoarece băncile intermediare au blocat plățile, ca urmare a sancțiunilor occidentale.

Pe 20 mai Trezoreria Statelor Unite a decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari, o derogare temporară de la regimul de sancțiuni acordată pentru ca investitorii să-și poată vinde titlurile.

De la începutul lunii aprilie, Rusia nu și-a mai putut plăti datoria cu dolari deținuți în băncile americane.

La fel ca în cazul Rusiei, statele occidentale au impus o serie de sancțiuni împotriva Belarusului după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie ca urmare a faptului că Alexandr Lukașenko a permis trupelor rusești să atace Kievul de pe teritoriul țării sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
incapacitate de plată
belarus