UE susține Londra în cazul Skripal și își recheamă ambasadorul din Rusia

UE susține Londra în cazul Skripal și își recheamă ambasadorul din Rusia
scris 23 mar 2018

Partenerii europeni ai Regatului Unit și-au exprimat susținerea unanimă, la Bruxelles, acuzând Moscova că este ”foarte probabil” în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, în Anglia, și au hotărât să-l recheme pe anbasadorul UE de la Moscova, relatează AFP.

”Liderii Uniunii Europene (UE) s-au înțeles să considere, împreună cu Guvernul britanic, că Rusia este foarte probabil în spatele atacului de la Salisbury și că nu există altă explicație plauzibilă”, a anunțat joi seara președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, pe Twitter, în prima zi a unui summit european, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

UE a decis totodată să-și recheme ambasadorul în Rusia la ”consultări”, a anunțat premierul olandez Mark Rutte.

Conferință despre schimbările climatice și protecția climei la World Trade Center București CITEȘTE ȘI Conferință despre schimbările climatice și protecția climei la World Trade Center București

Premierul britanic Theresa May a putut să conteze pe angajamentul președintelui francez Emmanuel Macron și al cancelarului german Angela Merkel. Cei trei au discutat timp de aproximativ 20 de minute înaintea cinei de lucru.

”Incidentul de la Salisbury se înscrie în cadrul atacurilor purtate de Rusia contra Europei”, a declarat May la sosirea sa la Bruxelles. ”Amenințarea rusă nu respectă frontierele”, a spus ea.

Obiectivul celor trei lideri era să însăsprească proiectul declarației Celor 28, care stipula doar că ”statele membre iau foarte în serios evaluarea Guvernului britanic potrivit căreia este foarte probabil ca Federația rusă să fie responsabilă”.

SOLIDARITATE NEȘTIRBITĂ

Această condamnare -  în care Cei 28 declară că implicarea Rusiei este ”singura explicație plauzibilă” în atacul chimic de la Salisbury - le permite liderilor UE să afișeze o solidaritate deplină cu Regatul Unit și să transmită un mesaj puternic descurajator Rusiei.

Condamnarea europenilor este un mijloc de a face Moscova să înțeleagă că o asemenea operațiune - presupusul recurs la un agent neurotoxic de fabricație militară - nu va rămâne nepedepsită, a declarat pentru AFP un oficial european.

În afară de rechemarea reprezentantului UE la Moscova, unii lideri europeni au în vedere să expulzeze diplomați ruși sau să-și cheme ambasadorul, a precizat un oficial european.

Președinta lituaniană Dalia Grybauskaite a declarat că reflectează la o asemena expulzare.

Franța s-a declarat de asemenea pregătită la ”posibile măsuri, decise la nivel național, în concert cu alte țări europene”, potrivit Palatului Elysée.

”Suntem hotărâți la nivel de declarație, iar în cazul în care va fi necesar prin noi măsuri, să reacționăm în mod unit”, a comentat Angela Merkel.

”Așteptăm o evaluare a datelor transmise de britanici Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)”, a precizat cancelarul german.

Londra a expulzat 23 de diplomați ruși, prezentanți ca agenți de informații ”nedeclarați”, sancționând Moscova, și a anunțat că niciun membru al Guernului nu se va duce în Rusia să urmărească meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal în iunie și iulie.

Rusia a răspuns anunțând expulzarea aceluiași număr de diplomați britanici și oprirea activităților British Council pe teritoriul rus.

La Moscova, președintele rus Vladimir Putin a reunit joi Consiliul de Securitate rus, din care fac parte premierul Dmitri Medvedev și toți însărcinații în domeniul securității, în vederea ”unui schimb de puncte de vedere cu privire la politica inamicală și provocatoare a Marii Britanii față de Rusia”, a anunțat Kremlinul.

PROBE DE SÂNGE

Liderii europeni nu au discutat joi despre impunerea unor noi sancțiuni Moscovei. Însă această poziție ar putea să se schimbe la viitoare reuniune a miniștrilor de Externe din UE, pe 16 aprilie, la Luxemburg, în cazul în care sunt prezentate noi elemente ce permit implicarea Rusiei.

Un judecător britanic a anunțat joi că a autorizat să se ia probe de sânge de la fostul spion rus Serghei Skripal și de la fiica sa Iulia, pentru a fi transmise unor experți OIAC.

Ei vor putea astfel să procedeze la propriile analize ale substanței folosite în momentul otrăvirii și să anunțe dacă este vorba despre un agent din familia novicioc - așa cum susține Guvernul britanic.

Skripal și fiica sa sunt spitalizați ”într-o stare critică dar stabilă”. Un polițist britanic contaminat în timp ce le asigura o asistență, a fost externat joi.

Theresa May a hotărât să rămână la Bruxelles pentru a participa vineri dimineața la o continuare a discuțiile pe tema comerțului și taxelor americane. Ea urmează să părăsească după aceea summitul, lăsându-și omologii să discute în 27 despre viitoare relație post-Brexit cu Regatul Unit.

Summitul se va încheia în format și mai redus, cu o dezbatere între Cei 19 membri ai zonei euro cu privire la viitorul Uniunii Economice și Monetare (UEM).

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
uniunea europeana