UE și Ucraina au prelungit acordul privind transportul rutier

UE și Ucraina au prelungit acordul privind transportul rutier
scris 21 iun 2024

UE și Ucraina au decis să prelungească și să actualizeze actualul acord privind transportul rutier. Acordul urmărește să ajute Ucraina să acceseze piețele mondiale prin facilitarea tranzitului prin țările UE și prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piața UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022 în urma invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, acordul a sporit substanțial schimburile comerciale rutiere dintre Ucraina și UE, în beneficiul ambelor economii, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Serbia a demarat studiul de fezabilitate pentru prima sa centrală nucleară, după ce inițial a interzis tehnologia în urma tragediei de la Cernobîl CITEȘTE ȘI Serbia a demarat studiul de fezabilitate pentru prima sa centrală nucleară, după ce inițial a interzis tehnologia în urma tragediei de la Cernobîl

Prin urmare, acordul este prelungit până la 30 iunie 2025, cu reînnoire tacită pentru o altă perioadă de șase luni, cu excepția cazului în care una dintre părți nu este de acord și are dovezi solide și clare că există o perturbare majoră a pieței sale de transport rutier sau că obiectivele acordului nu mai sunt, în mod evident, îndeplinite.

Pentru a îmbunătăți punerea în aplicare, acordul cuprinde acum reglementări suplimentare: operatorii de transport trebuie să dețină documente care să ateste autorizația de transport internațional și respectarea acordului și sunt necesare documente care să ateste că operațiunile fără încărcătură sunt legate direct de o operațiune de tranzit sau bilaterală, în conformitate cu acordul.

De asemenea, este prevăzută consolidarea respectării de către operatorii de transport rutier de mărfuri a obligațiilor prevăzute în acord, în special combaterea fraudei, a falsificării documentelor conducătorului auto și a încălcărilor normelor de siguranță rutieră, care ar putea duce la pierderea drepturilor de a presta servicii de transport specificate în acord. În plus, este introdusă o clauză de salvgardare care să permită suspendarea acordului în anumite zone geografice în cazul în care o piață de transport rutier din această zonă se confruntă cu perturbări majore care pot fi atribuite acordului.

"De la acordul inițial, exporturile rutiere ucrainene către UE au crescut semnificativ, adăugând peste 300.000 de tone de mărfuri exportate lunar. În același timp, importurile ucrainene din UE au crescut vertiginos, valoarea importurilor crescând de aproape trei ori în comparație cu valoarea exporturilor, ajungând la o valoare impresionantă de 700 milioane de euro pe lună. Extinderea prezentului acord este o expresie puternică a solidarității europene. Prin consolidarea acordului cu garanții solide și asigurarea fermă a respectării legii, punem bazele unor conexiuni de transport durabile care consolidează reziliența Ucrainei", a declarat Adina Vălean, comisar pentru transporturi, în comunicat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
transport rutier