UE acordă Republicii Moldova o finanțare suplimentară de 53 milioane euro, în contextul războiului din Ucraina

UE acordă Republicii Moldova o finanțare suplimentară de 53 milioane euro, în contextul războiului din Ucraina
scris 5 apr 2022

Comisia Europeană va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar suplimentar de 53 milioane de euro, pentru a ajuta țara “să facă față repercusiunilor multiple ale agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”.

Suma va fi acordată sub forma unui program de sprijin bugetar, care urmează să fie furnizat cât mai rapid posibil.

Urmărește-ne și pe Google News

Anunțul a fost făcut în cadrul Conferinței ministeriale de la Berlin de lansare a Platformei de sprijin pentru Moldova. Instituită de Germania, Franța și România, platforma reunește statele membre ale UE, țările G7, partenerii internaționali, precum și țările care împărtășesc aceeași viziune pentru a mobiliza un sprijin internațional imediat și concret pentru a ajuta Moldova să facă față situației actuale, precizează Comisia într-un comunicat.

Fermierii europeni se îndreaptă spre nutrețul modificat genetic pentru a înlocui porumbul din Ucraina CITEȘTE ȘI Fermierii europeni se îndreaptă spre nutrețul modificat genetic pentru a înlocui porumbul din Ucraina

Sprijinul bugetar în valoare de 53 de milioane de euro vine în completarea asistenței de urgență deja acordate de UE Moldovei, care include:

- 150 de milioane de euro reprezentând Programul de asistență macrofinanciară care urmează să fie plătit în lunile următoare.

- 8 milioane de euro sub formă de asistență umanitară, pentru a furniza sprijin de urgență la punctele de trecere a frontierei, în punctele de tranzit și la centrele de primire, precum și pentru a asigura condiții de viață de bază refugiaților strămutați în prezent în Moldova.

- 15 milioane de euro pentru a sprijini atât prelucrarea cu demnitate și eficiență a cererilor pentru refugiați, cât și tranzitul și repatrierea în condiții de siguranță ale cetățenilor țărilor terțe, în strânsă colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

- 15 milioane de euro pentru a sprijini misiunea de asistență la frontieră a UE (EUBAM). Misiunea și-a redirecționat recent activitățile pentru a asista polițiștii de frontieră moldoveni să gestioneze sosirea refugiaților. Misiunea va colabora strâns cu Frontex, care își intensifică desfășurarea în țară, în urma Acordului privind statutul referitor la cooperarea Frontex în materie de gestionare a frontierelor, semnat la 17 martie 2022 de către UE și autoritățile moldovene.

De asemnea, prin intermediul mecanismului de protecție civilă, 18 țări (17 state membre plus Norvegia) au oferit cantități mari de articole pentru adăposturi, aprovizionare cu energie și asistență medicală. Și Comisia a mobilizat echipamente medicale din stocurile medicale ale rescEU aflate în Ungaria și în Țările de Jos.

Pe lângă gestionarea crizei, UE continuă să sprijine recuperarea pe termen lung și reziliența Moldovei, în special prin intermediul planului economic și de investiții din cadrul Parteneriatului estic, care vizează să mobilizeze aproximativ 3,4 miliarde de euro sub formă de investiții publice și private pentru cinci direcții emblematice: sprijin pentru IMM-uri, facilitarea comerțului, eficiența energetică, conectivitate și dezvoltarea capitalului uman.

Săptămâna trecută, Banca Europeană de Investiții și Republica Moldova au convenit asupra unui împrumut în valoare de 150 milioane euro pentru conectarea Moldovei la rețeaua TEN-T.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
comisia europeana
republica moldova
finantare
sprijin financiar
razboi ucraina
efecte razboi ucraina