Ucraina importă masiv curent electric de la vecini, inclusiv din România, după un atac extins al Rusiei asupra sistemului său energetic

Ucraina importă masiv curent electric de la vecini, inclusiv din România, după un atac extins al Rusiei asupra sistemului său energetic

Agregat energetic ucrainean distrus într-un atac al Rusiei, februarie 2024. Sursă foto: Ukrenergo

scris 13 dec 2024

Ucraina importă masiv la acest moment curent electric de la vecini, inclusiv din România, după un atac extins al Rusiei asupra sistemului său energetic.

Pentru astăzi sunt programate importuri de peste 13.000 MWh, la putere maximă orară de până la 1.098 MW, din Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Producția totală de cereale a Chinei a atins un nivel record CITEȘTE ȘI Producția totală de cereale a Chinei a atins un nivel record

Rusia a lansat vineri dimineață un atac pe scară largă asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei, a anunțat ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko. Ulterior, președintele Volodimir Zelenski a precizat că au fost trase 93 de rachete și circa 200 de drone, acesta fiind unul dintre cele mai ample atacuri de la începutul agresiunii pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Inamicul își continuă teroarea. Încă o dată, sectorul energetic din întreaga Ucraină este sub un atac masiv”, a spus Galușcenko.

Sistemul energetic al Ucrainei a suferit deja 11 valuri de atacuri rusești în acest an, care au provocat pagube extinse și întreruperi îndelungate ale curentului electric în întreaga țară.

Clubul Manchester City a raportat venituri record CITEȘTE ȘI Clubul Manchester City a raportat venituri record

Atacul de vineri a determinat restricții suplimentare privind utilizarea energiei electrice pentru consumatori, potrivit operatorului rețelei naționale, Ukrenergo.

Toată Ucraina era vineri sub alertă de raid aerian. Atacul cu rachete de dimineață a fost precedat de un atac nocturn care a implicat zeci de drone.

Autoritățile locale au raportat explozii multiple în orașul Odesa din sud, iar autoritățile regionale de la Kiev au declarat că sistemele de apărare antiaeriană erau puse în funcțiune.

Datoria externă totală a României a crescut CITEȘTE ȘI Datoria externă totală a României a crescut

Ministrul de externe Andrii Sîbiha a făcut apel la parteneri să livreze urgent mai multe sisteme de apărare antiaeriană. „Rusia urmărește să ne priveze de energie. În schimb, trebuie să o privăm de mijloacele de teroare. Reiterez apelul meu pentru livrarea urgentă a 20 de sisteme de apărare aeriană NASAMS, HAWK sau IRIS-T”, a scris Sîbiha într-o postare pe X.

O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că atacul de vineri a vizat substațiile electrice ucrainene și că acesta a inclus mai multe lovituri asupra infrastructurii de gaze decât în atacurile anterioare.

Pe măsură ce atacul se desfășura, oficialii din domeniul energiei au anunțat întreruperi de urgență mai lungi ale alimentării cu energie electrică, dar nu au precizat dacă acest lucru se datorează noilor pagube sau dacă a fost o măsură de precauție. deocamdată, nu au fost raportate victime.

Aproximativ jumătate din cei 3,5 milioane de consumatori ai companiei energetice Iasno erau fără curent vineri dimineață, a declarat directorul general al acesteia.

Despăgubirile plătite după furtunile din prima jumătate a anului se apropie de valorile din întregul an 2023 CITEȘTE ȘI Despăgubirile plătite după furtunile din prima jumătate a anului se apropie de valorile din întregul an 2023

Amploarea pagubelor este greu de evaluat. După repetatele atacuri rusești asupra rețelei electrice, oficialii dezvăluie puține informații detaliate cu privire la rezultatul loviturilor și la starea rețelei, menționează Reuters.

Autoritățile din regiunea vestică Liov au confirmat că au avut loc atacuri asupra instalațiilor energetice din această regiune și că programul întreruperilor de curent va trebui să fie modificat, ceea ce înseamnă că au existat pagube.

Rusia afirmă că nu vizează infrastructura civilă, dar că vede sistemul energetic drept o țintă militară.

Între timp, trupele ruse înregistrează cele mai rapide câștiguri teritoriale pe câmpul de luptă din estul Ucrainei din 2022, în încercarea lor de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina atacuri rusia sistemul energetic
importuri energie ucraina
sistemul energetic ucrainean
republica moldova criză energetică