SUA presează Raiffeisen să renunțe la o afacere controversată cu magnatul rus Oleg Deripaska

SUA presează Raiffeisen să renunțe la o afacere controversată cu magnatul rus Oleg Deripaska
scris 20 mar 2024

Statele Unite fac presiuni asupra Raiffeisen Bank International din Austria, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, să renunțe la planurile de a cumpăra o participație de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) a magnatului rus Oleg Deripaska, transmite Reuters, care citează mai multe surse.

Intervenția Washingtonului riscă să deraieze una dintre cele mai mari tranzacții occidentale în Rusia de la începutul războiului din Ucraina și ridică și mai mult presiunea asupra grupului austriac, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
Lanț major de supermarketuri acuză Guvernul Orban de hărțuire și retrage banii CITEȘTE ȘI Lanț major de supermarketuri acuză Guvernul Orban de hărțuire și retrage banii

Raiffeisen vrea să cumpăre participația la Strabag, cu sediul la Viena, de la o companie pe care grupul de construcții a identificat-o ca fiind controlată de Oleg Deripaska.

Banca a prezentat tranzacția, care este direcționată prin Rusia, ca pe un mijloc de a debloca o parte din miliardele de euro blocate în Rusia. Vestea din decembrie a provocat o creștere a acțiunilor băncii, care a fost puternic afectată din cauza legăturilor sale cu Rusia.

În ultimele săptămâni, oficiali de rang înalt ai Trezoreriei SUA și-au arătat îngrijorarea cu privire la tranzacție în cadrul unor întâlniri cu banca și cu autoritățile austriece, potrivit Reuters. Aceștia au subliniat că Deripaska se află sub sancțiunile SUA.

Letonia: Eurodeputată anchetată pentru cooperarea cu servicii secrete din Rusia CITEȘTE ȘI Letonia: Eurodeputată anchetată pentru cooperarea cu servicii secrete din Rusia

Oficialii guvernamentali americani, care cred că Deripaska va beneficia de pe urma vânzării, au cerut băncii să ofere detalii despre persoanele și companiile implicate în acest aranjament.

În cazul în care Raiffeisen va merge mai departe indiferent de situație și se va dovedi că afacerea încalcă sancțiunile americane, Washingtonul ar putea impune sancțiuni băncii, scrie Reuters.

Având în vedere poziția SUA, o sursă a declarat pentru Reuters că autoritățile austriece vor întârzia să dea undă verde tranzacției, în timp ce o altă sursă a declarat că banca însăși se pregătește să renunțe la afacere.

Presa maghiară: Așa ceva nu s-a mai întâmplat. Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană din cauza Ungariei CITEȘTE ȘI Presa maghiară: Așa ceva nu s-a mai întâmplat. Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană din cauza Ungariei

Un purtător de cuvânt al băncii a declarat că aceasta „a verificat cu diligență conformitatea tranzacției Strabag cu toate sancțiunile aplicabile, înainte de semnare” și că în ultimele săptămâni „a informat toate autoritățile relevante, inclusiv Trezoreria SUA și OFAC (Oficiul pentru controlul activelor străine)”.

„Este de la sine înțeles că RBI nu va continua cu nicio tranzacție care ar încălca sancțiunile sau care ar expune RBI la riscul de sancțiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
raiffeisen