Președintele rus Vladimir Putin a declarat că dezvoltarea militară a Ucrainei cu sprijin din partea Occidentului reprezintă un pericol serios pentru Rusia, la două zile după ce secretarul american al Apărării și-a exprimat sprijinul pentru Kiev și i-a încurajat aspirațiile pentru aderarea la NATO, transmite Reuters.
Putin a spus unui grup de jurnaliști și de experți ai Rusiei că vizita de marți în Ucraina a lui Lloyd Austin, în timpul căreia a afirmat că nicio țară terță nu are dreptul să îi respingă prin veto intrarea în NATO, a deschis practic calea pentru aderare, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indiferent dacă a făcut-o sau nu, sunt atinse interesele Rusiei, a spus Putin.
”Chiar dacă nu va avea loc aderarea oficială (a Ucrainei) la NATO, dezvoltarea militară de pe teritoriul acesteia este deja în curs. Iar acest lucru este deja un pericol pentru Rusia. Suntem conștienți de acest lucru”, a afirmat Putin la Valdai Discussion Club.
Statele Unite au fost cel mai puternic susținător al Ucrainei de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și de la războiul izbucnit în același an între separatiștii ruși și forțele guvernamentale din estul ucrainei, în care au murit 14.000 de oameni, potrivit Ucrainei.
Șeful Kremlinului a afirmat în mod constant că aderarea la NATO a Ucrainei - care împărtășește legături strânse cu Rusia încă din timpuri străvechi - ar fi depășire unei linii roșii pentru Moscova.
În această săptămână, Rusia a întrerupt efectiv relațiile diplomatice cu NATO, după ce alianța a dat afară opt membri ai misiunii sale de acolo pentru presupus spionaj.
CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de traficMiniștrii Apărării din statele NATO au convenit joi un nou plan general pentru apărarea împotriva eventualelor atacuri rusești pe mai multe fronturi.
Adăugând tensiunilor cu Washingtonul, Rusia a raportat trei cazuri în ultima săptămână în care a afirmat că forțele sale au interceptat o navă sau o aeronavă americană pe punctul de a intra îna apele sau spațiul aerian, deși Statele Unite au contestat detaliile.
Într-o discuție amplă în sudul Rusiei, care a durat câteva ore, Putin a fost însă mai optimist cu privire la relațiile cu administrația președintelui Joe Biden. El a spus că discuțiile dintre Moscova și Washington privind stabilitatea strategică și securitatea cibernetică merg în direcția bună și că un summit între cei doi lideri, care a avut loc la Geneva, în iunie, a fost productiv.
Putin a mai spus că Biden a avut dreptate să retragă trupele americane din Afganistan, al cărui nou guvern taliban a trimis reprezentanți la Moscova săptămâna aceasta pentru discuții privind reconstrucția țării, după încheierea prezenței de 20 de ani a trupelor americane.
El a spus că Afganistanul ar trebui să-și deblocheze activele financiare în interesul creșterii stabilității - o poziție opusă Washingtonului, care a spus că nu are de gând să elibereze miliarde în aur afgan, investiții și rezerve de valută străină depozitate în Statele Unite și blocate după talibanii au preluat puterea în august.