Sintagma ''limba moldovenească'' ar putea fi înlocuită cu ''limba română'' în Constituția Republicii Moldova

Sintagma ''limba moldovenească'' ar putea fi înlocuită cu ''limba română'' în Constituția Republicii Moldova
scris 27 feb 2023

Deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat în Parlament un proiect de lege ce prevede ca în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma 'limba moldovenească' să fie substituită cu 'limba română', transmite Moldpres.

Respectivul proiect de lege, destinat să corecteze o 'nedreptate istorică', urmează să implementeze decizia din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență, limba de stat este cea română, precizează portalul Deschide.md, preluat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Cum arată camera în care locuiește Zelenski de la începutul războiului CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată camera în care locuiește Zelenski de la începutul războiului

Potrivit documentului, care urmează să fie examinat în comisiile parlamentare, sintagmele 'limba de stat', 'limba oficială' și 'limba maternă', la orice formă gramaticală, vor fi înlocuite cu 'limba română', la forma gramaticală corespunzătoare.

De asemenea, se va constata desuetudinea textului 'funcționând pe baza grafiei latine' din articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova.

'Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale', se arată în document.

VIDEO Mare miting-concert la Moscova, într-o atmosferă militaristă, cu Putin fugitiv și lumea care a plecat rapid acasă CITEȘTE ȘI VIDEO Mare miting-concert la Moscova, într-o atmosferă militaristă, cu Putin fugitiv și lumea care a plecat rapid acasă

În proiect este prevăzut că Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în sistemul informațional 'Registrul de stat al actelor juridice' operarea modificărilor referitoare la limba de stat în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova. De asemenea, în Codul muncii și în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, sintagma 'limba noastră' urmeazムa fi înlocuită cu 'limba română'.

Proiectul în cauză vine să armonizeze legislația cu deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a stabilit în 2013 că Declarația de Independență prevalează asupra Constituției și că noțiunea de limbă română, care se regăsește în textul Declarației de Independență, trebuie transpusă în Constituție, potrivit Deschide.md.

VIDEO Putin, discurs la un an de la invazia în Ucraina: Ei au început. Noi luptăm pentru Ucraina. Occidentul s-a pregătit, vrea un război global, ne-a furat aurul CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, discurs la un an de la invazia în Ucraina: Ei au început. Noi luptăm pentru Ucraina. Occidentul s-a pregătit, vrea un război global, ne-a furat aurul

"Limba română ca limbă de stat" și "reintroducerea alfabetului latin" sunt primele incluse în enumerarea din Declarația de Independență a "elementelor de identificare" ale statului, rezultând, în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esențiale în definirea identității constituționale a noului stat și a populației acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema și denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenței Republicii Moldova", se menționează în nota informativă a proiectulului, menționează media citate

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, a declarat în emisiunea Proiect de Țară: România, de la Prima News TV, că unica soluție pe care o au astăzi și crede că și Europa e timpul să înțeleagă aceste lucru, este că teritoriul românesc de peste Prut trebuie să se unească cu România, fiindcă altă soluție nu există. Fostul ministru a mai spus că procentul unioniștilor din Republica Moldova a crescut în proporție geometrică, astfel că, dacă cu câțiva ani în urmă era 4% sau 5% pentru unire, acum minimum 40% sunt pentru unirea cu România.

”Unica soluție pe care noi o avem astăzi și cred că și Europa e timpul să înțeleagă că teritoriul românesc de peste Prut trebuie să se unească cu România, fiindcă altă soluție nu există. Ori, peste 10 sau 15 ani Republica Moldova trebuie dusă la azilul de batrâni, fiindcă nu va mai avea cine să lucreze să plătească impozite. Tineretul pleacă, eu cunosc situația dintr-un partid politic pe care l-am condus, la Organizația de Tineret veneau la ședințe 300 sau 400 de tineri. Acum, 90% din ei au plecat din țară”, a spus Șalaru.

Bloomcoding atrage 1 milion de euro, inclusiv de la șeful Marketing la Google și Youtube România CITEȘTE ȘI Bloomcoding atrage 1 milion de euro, inclusiv de la șeful Marketing la Google și Youtube România

”Republica Moldova, din cauza cochetării între Est și Vest, cu fundul în două luntri, să fim buni și cu rușii și cu Europa. Și acum, actuala conducere, unii vin la București, cer ajutoare, cer lemn de foc, cer gaz, cer păcură, după aia merg la Berlin și se plâng că România numai vorbește și nu ne ajută”, a mai comentat el.

Fostul ministru a precizat că ”România este principala țară care a ajutat Republica Moldova”.

”Cetățenii de acolo știu acest lucru, știu, procentul unioniștilor a crescut în proporție geometrică, cu câțiva ani în urmă era 4% sau 5% pentru unire, acum minimum 40% sunt pentru unire cu România. Oamenii, inclusiv și rușii văd unica soluție prin unirea cu România”, a spus Anatol Șalaru. 

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
unire