Reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta despre posibilitatea unui schimb de prizonieri de război care ar fi legat și de reluarea exporturilor rusești de amoniac către Asia și Africa prin intermediul unei conducte ucrainene, au declarat pentru Reuters trei surse care știu despre această întâlnire.
Sursele Reuters au declarat că discuțiile au fost mediate de statul arab din Golf și nu au inclus Națiunile Unite, în ciuda rolului central al ONU în negocierea inițiativei ce permite în prezent exportul produselor agricole ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră. Discuțiile au avut însă ca scop eliminarea unor „obstacole” rămase după ce acordul pentru cereale a fost recent prelungit cu patru luni, scrie News.ro.
Reprezentanții ruși și ucraineni au mers la Abu Dhabi la 17 noiembrie, unde au discutat despre posibilitatea de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac, component chimic folosit pentru fabricarea îngrășămintelor, contra unui amplu schimb de prizonieri ucraineni și ruși.
Reuters precizează că nu are informații în ceea ce privește eventuale progrese înregistrate în cadrul acestor discuții.
Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a confirmat pentru Reuters că „eliberarea prizonierilor de război este parte a negocierilor privind deschiderea exporturilor ruse de amoniac”, dar a spus că nu știe dacă a avut loc o întâlnire în Emiratele Arabe Unite.
Vladimir Putin a declarat miercuri că oficialii ruși fac eforturi pentru deblocarea îngrășămintelor rusești din porturile europene și pentru reluarea exporturilor de amoniac.
Exportul de amoniac rusesc ar urma să se facă prin intermediul unei conducte existente, care duce la Marea Neagră. Conducta a fost proiectată să pompeze până la 2,5 milioane de tone de gaz pe an din regiunea rusă Volga către portul ucrainean Pivdenni de la Marea Neagră (cunoscut sub numele de Iujni în limba rusă), în apropiere de Odesa, pentru a fi trimis mai departe către cumpărătorii internaționali. Conducta a fost închisă după ce Rusia și-a trimis trupele în Ucraina la 24 februarie.
Exportul de amoniac nu a făcut parte din reînnoirea acordului pentru coridorul cerealelor, care a fost mediat de ONU și Turcia.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a stabilit în mod public mai multe condiții înainte de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac prin intermediul conductei, inclusiv un schimb de prizonieri și redeschiderea portului Mikolaiv de la Marea Neagră.
Nici Rusia, nici Ucraina nu au publicat cifre oficiale cu privire la numărul de prizonieri de război pe care i-au luat de la invazia Rusiei din februarie. La 29 octombrie, Zelenski declara că, din martie, Rusia a eliberat în total de 1.031 de prizonieri.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noi schimbări pregătite la pensii private - Sistem de alertă timpurie, investiții în obligațiuni fără rating sau cu calificativ insuficient dacă statul are minimum 50%, introducerea prețurilor Bloomberg - ReutersRusia și Ucraina au dezvăluit puține detalii despre întâlnirile directe dintre reprezentanții lor, după ce au abandonat negocierile pentru un armistițiu în primele săptămâni după invazia Moscovei din 24 februarie.
Eforturile Emiratelor de intermediere a unor discuții urmează celor ale Arabiei Saudite, care, în septembrie, a repurtat o victorie diplomatică prin obținerea eliberării luptătorilor străini capturați în Ucraina.
Emiratele Arabe Unite, la fel ca Arabia Saudită, fac parte din alianța petrolieră OPEC+, care include Rusia, și au menținut relații bune cu Moscova, în ciuda presiunilor occidentale de a contribui la izolarea Rusiei. Președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, a vizitat Moscova luna trecută, unde a discutat cu Vladimir Putin despre posibilitatea ca Abu Dhabi să medieze un acord privind amoniacul, au declarat două dintre sursele Reuters.
Ucraina este un important producător de cereale și semințe oleaginoase, în timp ce Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume și un important furnizor de îngrășăminte pe piețele globale.