Rusia și Statele Unite s-au întâlnit în Arabia Saudită, negocierile fiind apreciate drept ”dificile” de către Kremlin.
Se discută un armistițiu parțial în Ucraina, după mai bine de trei ani de ofensivă rusă, conform AFP.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Președintele american Donald Trump, a cărui apropiere de Vladimir Putin a refăcut cărțile în război, afirmă că vrea să pună capăt ostilităților și și-a trimis emisarii la Riad în vederea unor negocieri cu ambele părți, arată news.ro.
Rușii și americanii s-au întâlnit cu ușile închise în Hotelul de lux Ritz-Carlton, la Riad, în urma unor discuții, duminică seara, între ucraineni și americani.
Delegația ucraineană, potrivit unuia dintre membrii săi, preconiza luni noi discuții cu echipa americană, după aflarea ”rezultatelor reuniunii Statele Unite-Rusia”.
Într-o reuniune precedentă, în martie, la Jeddah, Ucraina a acceptat o propunere americană a unui armistițiu pe o perioadă de 30 de zile, respins de către Rusia.
NEGOCIERI PRIVIND UN ARMISTIȚIU LA MAREA NEAGRĂ
Participanții examinează în prezent un posibil armistițiu la Marea Neagră, care să permită o revenire la Acordul Cerealelor care permis Ucrainei - din iulie 2022 și până în iulie 2023 - să-și exporte cerealele, considerate vitale în alimetația mondială, în pofida prezenței flotei ruse în această zonă.

Rusia s-a retras apoi din acord, acuzând Occidentul de faptul că nu-și respecta angajamentele în vederea unei relaxări a sancțiunilor impuse exporturile rusești de produse agricole și îngrășăminte.
Acest Acord al Cerealelor și ”toate aspectele referitoare la repunerea lui în funcțiune sunt pe agenda de azi (luni)”, a anunțat luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”Aceasta era propunerea președintelui (american Donald) Trump, iar președintele (rus Vladimir) Putin a acceptat-o. Cu acest mandat s-a dus delegația noastră la Riad”, a anunțat el, fără să menționeze un eventual angajament cu privire la o suspendare a confruntărilor armate.
Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov, care conduce delegația ucraineană, a catalogat reuniunea de duminică seara drept ”productivă și țintită”.
”Am abordat punte-cheie, mai ales energia”, a anunțat el, adăugând că Ucraina depune eforturi să-și concretizeze obiectivul unei ”păci drepte și durabile”.

Delegația ucraineană este condusă de ministrul Apărării, iar cea rusă este alcătuită dintr-un senator fost diplomat de carieră, Grigori Karasin și Serghei Beseda, un cadru din Serviciile ruse de securitate FSB.
Delegația americană este conducă de către Andrew Peek, un reprezentant de rang înalt al Consiliului Securității Naționale (NSC) de la Casa Albă, și un funcționar de rang înalt de la Departamentul de Stat, Michael Anton, potrivit unor surse apropiate negocierilor.
”MULTE DE FĂCUT”
Washingtonul și Kievul exercită în prezent presiuni în vederea a cel puțin unei opriri provizorie a atacurilor vizând instalații energetice, larg avariate de partea ucraineană.
Ucraina se declară ”pregătită” de un armistițiu ”global” și fără condiții.

Însă Vladimir Putin - a cărui armată înaintează pe teren în pofida unor pierderi grele - pare să joace cartea timpului, atât timp cât militarii săi nu au dat afară trupele ucrainene din regiunea rusă de frontieră Kursk.
În acest stadiu, Kremlinul dă asigurări că doar s-a pus de acord cu Washingtoul asupra unui moratoriu al bombardamentelor infrastructurilor energetice.
”Este vorba despre un subiect foarte complex și sunt multe de făcut”, a temperat Dmitri Peskov, apreciind că negocierile ar fi ”dificile”.
”Suntem abia la început”, a tărăgănat el.

Emisarul lui Donald Trump, Steve Witkoff, și-a exprimat cu toate acestea optimismul, anunțând că se așteaptă la ”progrese adevărate”, ”mai ales în ceea ce privește un armistițiu la Marea Neagră privind navele, între cele două țări”.
”Iar pornind de la asta ne vom îndrepta în mod natiral către un armistițiu total”, a declarat el.
În pofida unei accelerări a eforturilor în vederea ajungerii la o încetare a focului în războiul declanțat de invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022, confruntările armate continuă prin atacuri sângeroase atât în Ucraina, cât și în Rusia.
În noaptea de duminică spre luni, atacuri au atins regiunea Kiev și regiunile Harkov și Zaporojie, în estul Ucrainei, soldate cu mai mulți răniți, potrivit autorităților ucrainene.
Luni, un atac rus s-a soldat cu 28 de răniți la Sumî, în nord-estul Ucrainei, potrivit primarului orașului.

Căile Ferate ucrainene, care joacă un rol vital în țară de la începutul invaziei ruse, au anunțat luni că au fost vizate de un atac cibernetic ”de mare amploare”.
De la întoarcerea sa la putere, în ianuarie, Donald Trump a reluat contactul cu Vladimir Putin, rupând cu politica de izolare a Occidentului.
El s-a arătat foarte critic cu Ucraina, o înăsprire marcată de o altercație cu Volodimir Zelenski, la 28 februarie, în Biroul Oval, urmată de o suspendare, ulterior ridicată, a ajutorului militar al Kievului, vital armatei ucrainene.
Ucraina este gata să accepte un armistițiu, temporar, cu Rusia, anunța anterior Președinția ucraineană.
Se dorește astfel o încetare de 30 de zile a conflictului armat.

Încetarea focului este prevăzută într-o declarație comună SUA-Ucraina.
Cele două părți, reunite anterior în Arabia Saudită, au convenit, de asemenea, să încheie cât mai curând posibil un acord global pentru dezvoltarea resurselor minerale critice ale Ucrainei.
Ca efect, Washingtonul va ridica imediat suspendarea ajutorului Ucrainei.
Secretarul de Stat ameeican marco Rubio anunță după încheierea negocierilor cu ucrainenii că mingea se află acum în terenul Rusiei, pentru ca să accepte un armistițiu în Ucraina.

”Ucraina a făcut un pas înainte. Sperăm ca rușii să facă la fel”, a adăugat el.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spunea recent că este gata să ''lucreze sub leadershipul'' lui Donald Trump.
Aceasta pentru ''a obține o pace durabilă'' în Ucraina, în toiul tensiunilor cu Casa Albă ilustrate prin suspendarea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, arată AFP.

''Echipa și eu însumi suntem gata să lucrăm sub leadershipul președintelui Trump pentru a obține o pace durabilă'', a declarat Zelenski, dând totodată asigurări că vrea să ''repare lucrurile'' cu omologul său american după altercația lor de vineri.
''Întrevederea noastră la Washington, la Casa Albă, nu s-a derulat cum era prevăzut. Este regretabil că lucrurile s-au derulat astfel. Este timpul să reparăm lucrurile'', a afirmat Volodimir Zelenski, declarând că dorește o ''cooperare și o comunicare (...) constructive pe viitor''.
Zelenski a propus de asemenea ''un armistițiu'' pe cer și pe mare, precum și un schimb de prizonieri cu Rusia, ca ''prime etape'' menite ''să pună capăt războiului'' declanșat prin invazia rusă asupra Ucrainei, în februarie 2022.

''Primele etape ar putea fi eliberarea prizonierilor și un armistițiu pe cer - interzicerea rachetelor, dronelor cu rază de acțiune lungă, bombelor asupra infrastructurilor'' civile, în special energetice, precum și ''un armistițiu pe mare imediat, dacă Rusia face același lucru'', a declarat președintele ucrainean.
Ucraina este ''recunoscătoare'' pentru ajutorul militar american, a mai subliniat Volodimir Zelenski, părând a răspunde criticilor formulate de Donald Trump care, în timpul disputei lor verbale de vineri de la Casa Albă, i-a reproșat că nu este respectuos și nu manifestă gratitudine față de Washington pentru eforturile lui menite să pună capăt războiului.
Președintele american a ordonat apoi, luni, o ''pauză'' în ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, ajutor crucial pentru capacitatea Kievului de a se apăra.

''Apreciem cu adevărat tot ce America a făcut pentru a ajuta Ucraina să își mențină suveranitatea și independența sa. Și noi ne amintim de momentul în care lucrurile s-au schimbat atunci când președintele Trump (în timpul primului său mandat, n.r.) a furnizat (rachete anti-tanc americane) Javelin pentru Ucraina. Suntem recunoscători pentru aceasta'', a declarat marți Zelenski.
De asemenea, președintele ucrainean s-a declarat gata să semneze ''în orice moment'' acordul-cadru prevăzut cu SUA asupra exploatării de resurse minerale ucrainene, a cărui semnare a fost amânată din cauza disputei cu Donald Trump.

''Considerăm acest acord un pas spre o mai mare securitate și garanții de securitate solide, și eu sper sincer să el va funcționa eficient'', a subliniat Volodimir Zelenski.