Rusia a declarat că intenționează să aibă până anul viitor o rublă ”digitală” capabilă să facă plăți internaționale și, de asemenea, dorește să extindă numărul de țări care acceptă cardurile bancare în stil Visa și Mastercard care sunt administrate de banca sa centrală, transmite Reuters.
Odată cu sancțiunile occidentale care exclud Rusia din părți mari ale sistemului financiar global, Moscova caută modalități alternative de a efectua plăți cheie atât în țară, cât și în străinătate, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernatorul băncii centrale a țării, Elvira Nabiullina, a declarat că banca intenționează ca tranzacțiile reale cu ruble ”digitale” să fie posibile anul viitor și că moneda digitală ar putea fi utilizată în unele tranzacții internaționale.
”Rubla digitală se numără printre proiectele prioritare. Am creat destul de repede un prototip... acum facem teste cu bănci și anul viitor vom avea treptat tranzacții pilot”, a declarat Nabiullina Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei.
Rusia, la fel ca multe alte țări din întreaga lume, a dezvoltat bani digitali în ultimii doi ani pentru a-și moderniza sistemul financiar, a accelera plățile și a scăpa de amenințarea ca criptomonedele precum bitcoin să câștige influență.
Unii experți ai băncilor centrale au sugerat, de asemenea, că noile tehnologii înseamnă că țările ar putea trata mai direct între ele, făcându-le mai puțin dependente de canalele de plată dominate de Occident, cum ar fi sistemul SWIFT.
Bahamas a fost primul stat care a lansat o monedă digitală națională în 2020, în timp ce China este cea mai avansată dintre economiile majore, care a efectuat o încercare în masă a unui yuan digital la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din acest an.
Nabiullina a mai spus că Rusia intenționează să extindă numărul de țări care acceptă cardurile bancare MIR ale băncii centrale, o alternativă la Visa și MasterCard, care s-au alăturat altor firme occidentale și au suspendat operațiunile în Rusia.
MIR și UnionPay din China sunt printre puținele opțiuni rămase rușilor pentru a efectua plăți în străinătate, deoarece băncile ruse au fost izolate de sistemul financiar global, ca răspuns la ceea ce Moscova numește ”operațiunea militară specială” din Ucraina.
Eforturile Occidentului de a închide posibilele rute pentru eludarea sancțiunilor au continuat joi. Cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume, Binance, a declarat că dezactivează conturile cetățenilor ruși și ale companiilor cu sediul acolo care dețin active echivalente cu peste 10.000 de euro (10.900 de dolari). Cei afectați vor putea în continuare să-și retragă banii, dar acum li se va interzice să facă noi depozite sau să tranzacționeze, o măsură conformă cu sancțiunile Uniunii Europene, a spus Binance.