Rusia - Inflația a accelerat

Rusia - Inflația a accelerat
scris 11 dec 2024

Inflația a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunțat miercuri Rosstat (Oficiul federal de statistică), cu o săptămână înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani, transmite AFP.

În luna octombrie, rata anuală a inflației în Rusia, alimentată în special de războiul din Ucraina și consecințele sale, a atins 8,5%, cu mult peste obiectivul oficial de 4%, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Trump cere un ”armistițiu imediat” în Ucraina CITEȘTE ȘI Trump cere un ”armistițiu imediat” în Ucraina

Creșterea prețurilor afectează puterea de cumpărare a rușilor. Recent, explozia prețurilor la unt și ulei de floarea soarelui a făcut titluri în presa rusească, readucând în memorie panica provocată în 2023 de explozia prețurilor la ouă.

Accelerarea inflației ar putea să convingă Banca Rusiei să majoreze, la reuniunea din 20 decembrie, cu unul și chiar cu două puncte procentuale dobânda de referință care este deja la 21%, nivel fără precedent după 2003. Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina insistă în fiecare săptămână că vrea să facă totul pentru a frâna creșterea prețurilor.

VIDEO Ministrul Energiei de la Chișinău: Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic încheierea unui contract de livrare de gaze naturale la preț preferențial CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Energiei de la Chișinău: Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic încheierea unui contract de livrare de gaze naturale la preț preferențial

Însă mai mulți directori de mari companii din Rusia s-au plâns în ultimele zile de posibilitatea unei noi majorări de dobândă din partea băncii centrale, atrăgând atenția asupra costurilor și așa ridicate cu împrumuturile, și a consecințelor asupra investițiilor. Asta ar putea încetini economia rusească, într-un moment în care autoritățile se aștepată la o creștere mai mică în 2025.

Inflația în Rusia este alimentată în special de explozia cheltuielilor militare pentru războiul din Ucraina, de efectele sancțiunilor și de creșterea salariilor, o consecință directă a penuriei de mână de lucru pe piața muncii, companiile fiind forțate să ofere salarii atractive pentru a recruta muncitorii de care au nevoie. Penuria de muncitori este rezultatul plecării pe frontul ucrainean, sau în străinătate, a mii de bărbați ruși, începând din luna februarie 2022.

Carlsberg reușește să-și vândă activele din Rusia CITEȘTE ȘI Carlsberg reușește să-și vândă activele din Rusia

Inflația și sancțiunile pun presiuni și asupra rublei, care este la cel mai redus nivel, în raport cu dolarul și moneda euro, de după luna martie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
rusia