Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu aproape 8%, până la 39 de miliarde de dolari la începutul lunii iunie, după ce Banca Centrală a intervenit mai activ pe piața valutară pe parcursul lunii trecute, a anunțat Banca Națională a Ucrainei, transmite Reuters.
Comparativ, la începutul lunii mai, rezervele valutare ale Ucrainei se situau la 42 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.
Banca Națională a Ucrainei a anunțat joi că rezervele au scăzut deoarece a vândut mai activ valută pe parcursul lunii mai, pentru a răspunde la cererea crescută de valută forte, dar și ca urmare a plății datoriei externe.
Datele oficiale arată că Banca Națională a Ucrainei a vândut 3,07 miliarde de dolari pe piața forex luna trecută, în creștere față de 2,28 miliarde de dolari în luna aprilie.
Cererea de valută a crescut în ultimele săptămâni pe măsură ce guvernul de la Kiev și-a finanțat mai activ cheltuielile bugetare, grație unui aflux constant de ajutoare financiare externe, a precizat Banca Națională a Ucrainei.
Tot în luna mai, Banca Națională a Ucrainei a introdus cel mai mare pachet de măsuri de liberalizare monetară de la începutul războiului. Printre măsurile adoptate se numără ridicarea restricțiilor referitoare la pata cu valută pentru importurile de servicii și permisiunea acordată companiilor de a repatria noi dividende.
Imediat după debutul invaziei rusești, în luna februarie 2022, Banca Națională a Ucrainei a impus restricții dure asupra mișcărilor de capital, în ideea de a proteja stabilitatea macroeconomică și a apăra cursul de schimb al monedei locale. Acum că războiul a intrat în cel de al treilea an, firmele ucrainene s-au adaptat la realitatea războiului iar economia a înregistrat o ușoară creștere, stimulată de ajutoarele financiare externe în valoare de mai multe miliarde de dolari. De la debutul invaziei rusești, Ucraina a primit ajutoare financiare în valoare de 85,37 miliarde de dolari din partea partenerilor occidentali.
Banca Națională a Ucrainei a informat că guvernul de la Kiev a plătit aproximativ 412 milioane de dolari pentru serviciul datoriei externe. De asemenea, guvernul de la Kiev a plătit 240,8 milioane de dolari către Fondul Monetar Internațional.