Putin pregătește cea mai mare creștere a taxelor din ultimii 25 de ani

Putin pregătește cea mai mare creștere a taxelor din ultimii 25 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2024

Putin pregătește cea mai mare creștere a taxelor din ultimii 25 de ani, în condițiile în care războiul din Ucraina îi consumă o treime din bugetul de stat. Cresc atât impozitele pentru persoanele fizice care câștigă peste 20 de mii de euro pe an, dar și cele pe profiturile companiilor.

Deși creșterea impozitării în Rusia abia se conturează, Vladimir Putin a făcut referire la aceasta înainte de alegerile prezidențiale, pe care le-a câștigat totuși fără probleme. Asta pentru că “reforma fiscală” preconizată nu ar trebui să-i afecteze direct pe rușii de rând, ci doar companiile și pe cei care au un venit considerat mare, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Câți prosumatori sunt în România, potrivit ANRE. Topul județelor cu cele mai multe panouri solare CITEȘTE ȘI Câți prosumatori sunt în România, potrivit ANRE. Topul județelor cu cele mai multe panouri solare
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Sky News observă că sistemul fiscal al Rusiei a fost unul relativ stabil în ultimii 20 de ani, grație veniturilor din petrol și gaze, care susțin cea mai mare parte a bugetului federal. Acest lucru i-a adus popularitate lui Putin, care a renunțat în 2001 la un sistem sofisticat și greu de înțeles, afectat de evaziune fiscală.

Astfel, toată lumea a plătit, timp de două decenii, o cotă unică de 13%. Din 2021, a majorat această cotă la 15%, dar numai pentru rușii considerați bogați, care au venituri anuale de peste 51 de mii de euro. Acum, ministrul de Finanțe a anunțat că “pragul de bogăție” va fi redus la 24 de mii de euro pe an, toți cei care câștigă peste această sumă urmând să plătească un impozit de 15%, iar pentru cei care au peste 51 de mii de euro, impozitul pe venit crește la 18%. Impozitul crește progresiv până la 22%, pentru rușii care au venituri de peste 500 de mii de euro pe an.

Totodată, impozitul pe profitul companiilor va fi majorat de la 20 la 25%. În total, asta ar trebui să aducă la bugetul federal circa 26 de miliarde de euro suplimentar, în condițiile în care o treime din acesta (sau 8% din PIB-ul Rusiei) este consumat de cheltuielile militare pentru războiul din Ucraina.

Potrivit Kremlinului, doar 3% din forța de muncă va fi afectată de aceste schimbări de taxe deși este foarte probabil ca majorarea taxelor pe companii să producă o majorare a prețurilor care va afecta oricum pe toată lumea. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
rusia
impozit