Rusia este pregătită să ajute un export ”fără opreliști” al cerealelor din Ucraina, a dat asigurări președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.
”Rusia este pregătită să ajute la găsirea unor opțiuni în vederea unui export fără opreliști de cereale, inclusiv a unor cereale ucrainene provenind din porturi situate la Marea Neagră”, anunță Kremlinul într-un comunicat, publicat în urma acestei convorbiri la telefon, relatează News.ro.
Această discuție telefonică intervine în contextul unor temeri cu privire la o gravă criză alimentară, din cauza ofensivei ruse în Ucraina.
UPDATE 20:05 A fost vorba de o discuție solicitată de către cei doi lideri occidentali, potrivit Berlinului, și care a durat 80 de minute.
Liderul de la Kremlin s-a ”angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate cu scopul de a proteja porturile ucrainene în vederea permiterii exportului de cereale cu vaporul, pentru a efectua acțiuni ofensive”, dă asigurări Cancelaria germană, precizând că cei trei lideri s-au pus de acord asupra ”rolului central” pe care urmează să-l joace ONU în garantarea exporturilor.
Vladimir Putin consideră, în schimb, că dficultățile în livrările alimentare au fost provocate de ”o politică economică și financiară greșită a unor țări occidentale și de sancțiuni antiruse” impuse de către aceste țări, potrivit comunicatului Krelimnului.
O creștere a livrărilor de îngrășăminte și produse agricole rusești va conduce la o scădere a tensiunilor pe piața agricolă internațională, ”ceea ce va necesita, evident, ridicarea unor sancțiuni adecvate” impuse Moscovei, a subliniat el.
CITEȘTE ȘI Ministru: TAROM trebuie să facă restructurări Inclusiv în iunie. Dacă nu respectă planul convenit, va avea soarta fostelor companii aviatice din estul EuropeiProducția Ucrainei, un mare exportator de cereale, mai ales de porumb și grâu, este blocată din cauza confruntărilor armate.
Rusia, alt mare exportator de cereale, nu-și poate vinde producția și îngrășămintele, la rândul său, din cauza sancțiunilor occidentale impuse sectoarelor financiar și logistic.
Cele două țări produc un sfert din grâu la nivel mondial.