Propunerile care se conturează pentru o posibilă încheiere a războiului din Ucraina, în timpul președinției lui Donald Trump, au două elemente comune: cedarea teritoriilor ocupate în prezent de ruși și excluderea aderării la NATO

Propunerile care se conturează pentru o posibilă încheiere a războiului din Ucraina, în timpul președinției lui Donald Trump, au două elemente comune: cedarea teritoriilor ocupate în prezent de ruși și excluderea aderării la NATO
scris 5 dec 2024

Propunerile care se conturează pentru o posibilă încheiere a războiului din Ucraina, în timpul președinției lui Donald Trump, au două elemente comune: cedarea teritoriilor ocupate în prezent de ruși și excluderea aderării la NATO, cel puțin în viitorul apropiat.

Una dintre principalele promisiuni făcute de președintele ales, Donald Trump, încă din perioada campaniei, a fost că va opri războiul din Ucraina “în primele 24 de ore după preluarea mandatului”. Având în vedere complexitatea conflictului, atât analiștii, cât și foștii oficiali din domeniul securității naționale se declară sceptici cu privire la posibilitatea realizării acestei promisiuni, își începe Reuters analiza.

Urmărește-ne și pe Google News
Conflict la Volkswagen: CEO-ul și liderul sindical se confruntă pe tema reducerilor de costuri și închiderii fabricilor CITEȘTE ȘI Conflict la Volkswagen: CEO-ul și liderul sindical se confruntă pe tema reducerilor de costuri și închiderii fabricilor

Consilierii lui Trump au vorbit în public despre anumite aspecte ale unui viitor plan de încheiere a conflictului, iar la alte aspecte s-au referit în privat. Reuters a tras concluzia că aspectele comune sunt cedarea de teritorii și îndepărtarea obiectivului de aderare a Ucrainei la NATO, pe baza analizei discursurilor publice și după interviuri cu mai multe persoane din anturajul președintelui ales, scrie BiziDay.

Unul dintre consilierii-cheie ai lui Trump este generalul în retragere Keith Kellog, care a contribuit lunile trecute la redactarea unei propuneri, iar acum el a fost numit emisar pentru conflictul din Ucraina. În viziunea sa, SUA pun presiune pe Moscova și pe Kiev să negocieze, folosind strategii bazate pe recompense și sancțiuni. Acestea includ oprirea ajutorului militar către Ucraina, dacă statul refuză să negocieze, respectiv sporirea acestuia, dacă Rusia nu cooperează.

O altă versiune, la care a lucrat vicepreședintele ales J.D. Vance, vorbește despre zone demilitarizate sau regiuni autonome, dar toate ideile se confruntă cu rezistență din partea Kievului, aliaților europeni și chiar a unor membri ai Congresului American.

Președintele Volodimir Zelenski, a cărui armată se confruntă cu lipsa de trupe și cu un avans rapid al forțelor ruse, pe frontul de est, a dat de înțeles că este dispus să accepte soluții diplomatice pentru recuperarea anumitor teritorii ocupate. Pe de altă parte, președintele Vladimir Putin nu pare să se grăbească să negocieze, deoarece “îi are pe ucraineni pe picior greșit și ar putea avea mai mult de câștigat, dacă rușii continuă să înainteze”, a afirmat Eugene Rumer, fost analist al spațiului rusesc, în cadrul unui serviciu american de informații.

Rusia controlează peninsula Crimeea, pe care a anexat-o unilateral de la Ucraina în 2014, 80% din Donbas, peste 70% din regiunile Zaporojie și Herson și mici părți din regiunile Nikolaev și Harkov.

Conform consilierilor lui Trump, președintele ales nu a convocat, până acum, un grup de lucru pentru a elabora un plan de pace. Aceștia au arătat că, mai degrabă, până acum au prezentat idei la nivelul forumurilor publice. Totuși, în cele din urmă, un acord de pace va depinde probabil de implicarea personală directă a lui Trump, Putin și Zelenski, au conchis ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
razboi