Președintele american Joe Biden urmează să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin la 16 iunie, în Elveția, a anunțat Casa Albă, relatează AFP.
Acest prim tête-à-tête al celor doi lideri de la instalarea lui Joe Biden la putere intervine într-o atmosferă de tensiuni puternice între Washington și Moscova, pe fondul unui schimb de sancțiuni și acuzații, arată news.ro.
Summitul urmează să aibă loc în urma unor reuniuni occidentale ale liderilor G7 și NATO, care urmează să să afișeze un front comun împotriva Moscovei.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii”Liderii vor aborda o serie de probleme urgente, în momentul în care dorim să facem relațiile între Statele Unite și Rusia mai stabile și mai previzibile”, a subliniat, într-un scurt comunicat, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Acest anunțintervine în ziua în care opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a anunțat că este vizat în trei anchete penale, o creștere a presiunilor, de mai multe săptămâni, împotriva mișcăriisale anticorupție și susținătorilor săi.
Surse americane insistă asupra faptului că o reuniune cu Putin nu este, în niciun caz, o recompensare a acestuia, ci o modalitate mai eficientă de gestionare a relațiilor între cele două țări, care sunt și care urmează să rămână dificilă.
La această întâlnire, Biden intenționează să evoce în mod special regimul lui Aleksandr Lukașenko în Belarus, al cărui principal susținător este Moscova.
Belarusul este tot mai izolat, odată cu intrarea în vigoare a unor restricții vizând spațiul aerian, ca represalii față de Minsk, acuzat de deturnarea unui avion de linie european cu scopul arestării unui opozant politic de la bord.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%Regimul lui Lukașenko, aflat la putere din 1994, este vizat deja de numeroase sancțiuni occidentale cu privire la reprimarea dură a unei contestări fără precedent, în care zeci de mii de oameni au defilat în stradă, în 2020, în urma unor alegeri prezidențiale, în august, denunțate drept ”trucate” de către europeni.
Tot surse americane precizează că problema controlului armamentului nuclear se va deține un loc important în cadrul discuțiilor.
Statele Unite și Rusia au prelungit, la începutul lui februarie, tratatul de dezarmare New START, pe o perioadă de cinci ani.
Semnat în 2010, acest acord limitează arsenalele la un maximum de 1.550 de ogive desfășurate pentru fiecare dintre cele două țări, reprezentând o reducere de aproape 30% față de plafonul precedent, din 2002.
Programele nucleare ale Iranului și Coreei de Nord, Arctica, modificările climatice și situația din Siria se află, de asemenea, pe agenda acestui summit.
Potrivit președinției ruse, acest summit urmează să fie consacrat tensiunilor diplomatice dintre Moscova și Washington, scrie Reuters.
Cei doi lideri urmează să abordeze, de asemenea, probleme legate de stabilitatea strategică nucleară și alte dosare, inclusiv o cooperare între Rusia și Statele Unite în lupta împotriva covid-19, și conflcite regionale, precizează, într-un comunicat, Kremlinul.