Polonia a depus vineri o plângere, în justiția europeană, împotriva reformei drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunțat adjunctul ministrului de Externe Konrad Szymanski, relatează AFP.
”Polonia a decis să depună în această (vineri) dimineața, la Curtea de Justiție a Uniunii Eurpene (CJUE), o plângere cu privire la adoptarea de către Uniunea Europeană (UE) a directivei cu privire la drepturile de autor pe Internet”, a anunțat la televiziunea publică TVP Info Konrad Szymanski, scrie News.ro.
”Noi vedem în acest text, în acest moment puțin clar, o amenințare importantă la adresa libertății de exprimare și mai ales la adresa libertății de exprimare pe Internet”, a subliniat el.
În opinia sa, textul ar putea conduce la ”adoptarea unor reglementări similare unei cenzuri preventive”.
Controversata reformă a drepturilor de autor a fost adoptată în urma unei bătălii crâncene, timp de doi ani, între mari grupuri de presă și artiști favorabili textului, pe de o parte, și giganți în domeniul online și apărători ai libertății Internetului, pe de altă parte, îngrijorați de consecințele acesteia.
Polonia a fost unul dintre cele șase state care s-au opus reformei la vot.
Una dintre dispozițiile-far ale directivei face platformele juridic responsabile de conținuturi, obligându-le să se asigure că ele respectă dreptul de autor.
Altă dispoziție crează un ”drept vecin” pentru editorii de presă, menit să le permită o remunerare mai bună la reutilizarea online a producției lor de către agregatori ca Google News.
Guvernului conservator polonez face acest anunț cu două zile înaintea alegerilor europene.