Guvernul polonez a decis, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Națională, să ridice nivelul de alertă al armatei ca răspuns la explozia ce a avut loc într-un sat din apropierea graniței cu Ucraina, incident în urma căruia au murit două persoane, informează „The Guardian”. Vezi mai jos ce presupune activarea acestui articol.
Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat, marți seara, într-un briefing de presă, că guvernul de la Varșovia ia în considerare să ceară declanșarea Articolul 4 din Tratatul NATO, care ar însemna că va fi convocată o reuniune a membrilor NATO întrucât „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea” acestora a fost amenințată, arată news.ro.
Purtătorul de cuvânt a confirmat că există două victime în urma unei explozii care s-a produs într-un sat din apropierea graniței cu Ucraina, dar a evitat să spună că explozia ar fi fost provocată de două rachete care ar fi venit dinspre estul graniței.
Guvernul de la București arată că, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor rusești pe teritoriul Poloniei.
”Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, anunță Guvernul.
Exploziile ar fi avut loc la granița Poloniei cu Ucraina, după ce Rusia a bombardat masiv, marți, Ucraina, inclusiv la Liov, oraș aflat în apropierea frontierei cu Polonia.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datele ultimei rectificări bugetare din an: Deficitul scade procentual în PIB, dar se menține la 80 mild. lei. Ce ministere primesc bani în plus și de unde se taiePremierul polonez a convocat o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Națională și Apărare, dar nu au fost furnizate motivele pentru care a fost convocat acest organism care ia decizii legate de securitatea națională.
În același timp, guvernul polonez a cerut presei să nu publice informații neconfirmate.
Activarea Articolului 4 din Tratatul NATO de către Polonia ar duce la consultări oficiale ale aliaților. Articolul acoperă scenariul în care un stat membru se simte amenințat de o altă țară sau de o organizație teroristă, dar nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acționa.
Articolul 4 din tratatul NATO acoperă scenariul în care un stat membru se simte amenințat de o altă țară sau de o organizație teroristă.
Clauza din tratat prevede: "Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată".
Cele 30 de state membre încep apoi consultări oficiale la cererea membrului amenințat. Discuțiile analizează dacă există o amenințare și cum să o contracareze, iar deciziile sunt luate în unanimitate.
Cu toate acestea, articolul 4 nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acționa.
Acest mecanism de consultare a fost declanșat de mai multe ori în istoria NATO. Un exemplu este cel de acum un an, când soldați turci au fost uciși într-un atac dinspre Siria.
În acel caz, NATO a decis să se consulte, dar nu a luat nicio măsură.