Polonia anunță cheltuieli record pentru apărare

Polonia anunță cheltuieli record pentru apărare
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2024

Proiectul de buget ar urma să doboare precedentul record de cheltuieli pentru apărare, de 159 de miliarde de zloți (37 de miliarde de euro) în bugetul pentru 2024. Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat că bugetul Poloniei pentru 2025 va include cheltuieli record pentru apărare, în contextul în care războiul în desfășurare al Rusiei în Ucraina aduce pericolul mai aproape de frontierele externe ale UE, transmite Euronews.

Guvernul va aloca 187 de miliarde de zloți (43,6 miliarde de euro) pentru apărare, într-o propunere de buget pe care Tusk a descris-o drept „generoasă” și care sprijină continuarea creșterii economice a țării, care se învecinează atât cu Ucraina, devastată de război, cât și cu provincia rusă Kaliningrad.

Urmărește-ne și pe Google News
Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere CITEȘTE ȘI Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Inflația sub control. Creștere economică record în ultimii ani. O creștere reală a salariului minim și începerea investițiilor, în special a celor cheie, legate în primul rând de energie, de infrastructura feroviară”, a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă.

„Și, alături de acestea, marele efort care ne așteaptă și de la care nu există cale de întoarcere, și anume creșterea cheltuielilor pentru armament și apărare”, a adăugat el. „Este un efort mare, dar nu există cale de întoarcere de la el”.

Ministrul finanțelor, Andrzej Domański, a declarat că propunerea privind cheltuielile pentru apărare ar reprezenta 4,7% din produsul intern brut, comparativ cu 4,2% în acest an, ceea ce face deja din Polonia un lider în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

Varșovia, care sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, face achiziții mari de echipamente militare, inclusiv avioane de luptă, tancuri și sisteme de apărare antirachetă din SUA și Coreea de Sud.

Aproximativ 4,6 miliarde de zloți (1,07 miliarde de euro) vor fi, de asemenea, investiți în construcția primei centrale nucleare din Polonia, care ar trebui să fie operațională în nordul Poloniei în 2035.

Lukoil și-a majorat profitul CITEȘTE ȘI Lukoil și-a majorat profitul

În ultimii ani, țara a făcut pași mari pentru a-și reduce dependența de sursele de energie provenite din Rusia, cum ar fi gazul și petrolul.

Aceasta vine în contextul în care creșterea economică a Poloniei este de așteptat să fie de 3,9% anul viitor, față de 3,1% în 2024.

Domański spune că se așteaptă o rată a inflației de 5%, în creștere de la aproximativ 4% în acest an, iar deficitul va ajunge la 289 de miliarde de zloți (69,5 miliarde de euro).

Planul bugetar va fi dezbătut cu sindicatele și trebuie aprobat de parlamentarii polonezi și de președintele Andrzej Duda.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
aparare