Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G20, reuniți în Indonezia, să nu mai fie divizați și să devină „co-creatori ai păcii" pentru a pune capăt războiului „distructiv" dus de Rusia, împotriva căreia țările occidentale încearcă să-și sporească presiunea, potrivit AFP și DPA. El a prezentat și un plan în 10 puncte pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie.
Cea mai importantă reuniune a liderilor mondiali de la începerea pandemiei s-a deschis în absența președintelui rus Vladimir Putin, la Nusa Dua, pe insula indoneziană Bali, scrie Agerpres.
Revenit de la Herson, oraș din sudul Ucrainei care tocmai a fost recucerit de armata sa, Volodimir Zelenski a fost unul dintre primii lideri care s-a exprimat prin videoconferință în fața a ceea ce el a numit „G19", excluzând Rusia. În sală se afla totuși prezent șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, prin care Vladimir Putin este reprezentat.
„Sunt convins că acum este momentul când războiul distructiv al Rusiei trebuie și poate fi oprit", a declarat președintele ucrainean, îmbrăcat în familiarul său tricou kaki. El „trebuie și poate fi oprit", a afirmat Zelenski, subliniind că „fiecare zi de întârziere înseamnă noi ucraineni morți, noi amenințări la adresa lumii și o creștere nebunească a pierderilor din cauza continuării agresiunii ruse - pierderi pentru întreaga lume".
El și-a detaliat planul pentru a restabili pace și a „salva mii de vieți": să nu se aibă încredere în Rusia, să nu se tolereze „nicio scuză pentru șantajul nuclear" în fața „amenințărilor nebunești" ale Moscovei și să se realizeze un schimb total de prizonieri.
Planul în 10 puncte de încheiere a războiului prezentat de Zelenski
Președintele ucrainean a subliniat că războiul Rusiei trebuie să se încheie într-un mod just, în baza Cartei ONU și a dreptului internațional, și nu „oricum", potrivit Ukrinform, care detaliază planul în zece puncte prezentat de Volodimir Zelenski:
1) Securitate nucleară - Rusia trebuie să-și retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA și al personalului ucrainean;
2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene și extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca și din porturile din Nikolaev și Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor țărilor să se alăture inițiativei Grain From Ukraine - asistență alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;
3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană și de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri rusești asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor și a nevoilor de reconstrucție și pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a prețului la resursele energetice rusești.
4) Eliberarea tuturor prizonierilor și a celor deportați în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula "toți pentru toți";
5) Punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale;
6) Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților. Rusia trebuie să-și retragă toate trupele și formațiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secțiunilor graniței sale de stat cu Federația Rusă.
7) Justiție. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei și crearea unui mecanism internațional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;
8) Ecocid, nevoia de protecție imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri și tehnologii pentru restabilirea instalațiilor de tratare a apei;
9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanții de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.
10) Stabilirea sfârșitului războiului. "Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea și justiția vor începe să fie restabilite, părțile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârșitul războiului", a spus Zelenski.
Referitor la acordul privind exportul de cereale, negociat în iulie, sub egida ONU și a Turciei, care a permis livrarea a circa 10 milioane tone de cereale și expiră vineri, Moscova lasă să planeze incertitudinea asupra intențiilor sale, amplificând temerile ONU cu privire la o posibilă foamete în unele regiuni ale planetei, notează AFP.
Invazia rusă în Ucraina ca atare nu figurează pe agenda oficială a G20, dar aceasta domină reuniunea, atât timp cât ea îngrijorează și adâncește diviziunile între țările occidentale care susțin Kievul și altele, cu China în frunte, ce refuză să condamne Moscova.
CITEȘTE ȘI Aderarea Bulgariei la euro, amenințatăGazdă a evenimentului, președintele indonezian Joko Widodo a lansat un apel în discursul său în deschiderea summitului de a se "pune capăt războiului":"Nu trebuie să divizăm lumea în mai multe tabere. Nu trebuie să lăsăm lume să alunece într-un nou Război rece".