Prețurile la produse lactate continuă să crească în Ucraina de la o lună la alta, spre disperarea oamenilor.
Luna aceasta, prețurile au crescut cu 35-40%, față de anul precedent, iar tendința de creștere pare să se mențină, arată G4Food.
Principalii factori care alimentează creșterea continua a prețurilor din Ucraina, a produselor lactate provin din lipsa forței de muncă și întreruperile foarte mari și dese de curent electric.
În plus, numărul fabricilor de procesare a produselor lactate în funcțiune în țară a scăzut de la 178 în 2021 la aproximativ 110 sau 112, conform estimărilor Uniunii Întreprinderilor Lactate din Ucraina. Acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că 39 de fabrici de procesare a lactatelor se aflau pe teritoriul controlat de trupele rusești.
La toate acestea se adaugă o penurie de materii prime, care a început în ultimele luni, ceea ce a dus la o panică în piață.
În momentul de față, deficitul de materii prime este o preocupare majoră. În medie, rata de utilizare a capacității instalațiilor rămase în funcțiune este de 60%. Numeroase ferme și-au suspendat operațiunile, iar producția a suferit, de asemenea, din cauza penelor de curent, pe lângă provocările meteorologice, cum ar fi căldura verii.
De asemenea, aprovizionarea este îngreunată de problemele de calitate ale laptelui livrat de fermele din curte. Conform reglementărilor existente, nu poate fi folosit pentru fabricarea produselor lactate pentru export sau pentru livrarea lanțurilor de vânzare cu amănuntul.
În Ucraina, fermele industriale produc aproximativ 3,6 milioane de tone de lapte
Uniunea Întreprinderilor Lactate din Ucraina a indicat că criza a dus deja la o “creștere necontrolată a prețurilor” pe piața produselor lactate, iar situația s-ar putea deteriora și mai mult.
Dacă nu este controlată, criza ar putea însemna un dezastru pentru sectorul de procesare a produselor lactate, ceea ce ar putea duce la falimente și la o scădere semnificativă a populației de lapte a țării, după cum a avertizat Uniunea Întreprinderilor de Lapte, potrivit dairyglobal.net
O posibilă soluție ar fi unirea fermierilor din curte în cooperative de lactate, așa cum a propus ministrul ucrainean al agriculturii, Vitaly Koval. O astfel de abordare, utilizată pe scară largă în Uniunea Europeană, ar putea contribui la îmbunătățirea calității laptelui crud.
CITEȘTE ȘI Administrația Biden vrea să anuleze datorii de circa 4,7 miliarde de dolari ale UcraineiValentin Zaporoshchuk, directorul general al fabricii de lapte Ichnyansky, a estimat că în Ucraina, fermele industriale produc aproximativ 3,6 milioane de tone de lapte, iar fermele din curte produc aproape 4 milioane de tone. Standardele UE nu includ prelucrarea laptelui crud din fermele din curte din cauza calității sale scăzute.
Zaporoshchuk a indicat că statul compensează aproape 50% din banii alocați modernizării fermelor în UE. El a presupus că chiar și o subvenție de 25% în Ucraina ar putea declanșa o modernizare atât de necesară a capacităților de producție a laptelui crud.
Potrivit lui Zaporojiuk, Ucraina are potențialul de a produce până la 30 de milioane de tone de lapte, o capacitate care ar putea să o poziționeze ca un jucător semnificativ pe piața europeană.