Moldova vinde o participație majoritară la Moldindconbank, a doua mare bancă de peste Prut. Un holding bulgar, potențial cumpărător. A 3-a bancă moldovenească de importanță sistemică vândută după un puternic scandal

Moldova vinde o participație majoritară la Moldindconbank, a doua mare bancă de peste Prut. Un holding bulgar, potențial cumpărător. A 3-a bancă moldovenească de importanță sistemică vândută după un puternic scandal
scris 6 feb 2019

Guvernul de la Chișinău a aprobat cumpărarea, în vederea revânzării către un investitor european, a unui pachet de aproape 64% din acțiunile Moldindconbank, a doua cea mai mare bancă din Republica Moldova, pentru care va plăti peste 760 milioane de lei moldovenești.

Acțiunile vor fi cumpărate de către Agenția Proprietății Proprietății Publice (APP), care le va scoate la vânzare pe bursă în cadrul unei licitații cu strigare.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Finanțelor va aloca în acest sens circa 764 milioane de lei moldovenești (185,4 milioane lei, sau aproximativ 39 milioane euro), bani ce vor fi recuperați ulterior de la câștigătorul licitației.

Grupul ungar OTP negociază preluarea unei alte subsidiare Société Générale CITEȘTE ȘI Grupul ungar OTP negociază preluarea unei alte subsidiare Société Générale

De achiziția pachetului majoritar de acțiuni la Moldindconbank s-a arătat interesat holdingul bulgar Doverie United-Holding. Luna trecută, Doverie United a obținut aprobarea prealabilă de la Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru cumpărarea acțiunilor, autorizație fără care nu poate participa la licitație.

Holdingul bulgar, cu 20 de companii în portofoliu, a mai obținut o permisiune prealabilă de la BNM pentru achiziția de acțiuni la Victoriabank, tranzacție care însă nu a avut loc. În acționariatul Victoriabank a intrat, în schimb, Banca Transilvania, cu o participație de 44,6%.

Moldindconbank ar fi a treia bancă moldovenească de importanță sistemică vândută unor investitori străini în ultimele 12 luni, după Victoriabank și Moldova Agroindbank, numărul trei, respectiv numărul unu pe piața bancară din țara vecină.

Autoritățile de la Chișinău s-au angajat să reformeze sistemul bancar, puternic afectat de scandalul legat de “dispariția” sumei de 1 miliard de dolari din conturile a trei bănci cu acționariat netransparent.

Scandalul a condus la proteste de stradă, la deprecierea puternică a leului moldovenesc și la o inflație de două cifre. Anul trecut, fostul premier moldovean Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare în acest caz, fiind acuzat de fraudă bancară și luare de mită.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldindconbank
doverie united-holding
moldova
vanzare
actiuni