Litoralul bulgăresc, gazdă pentru comunități de anti-vacciniști

Litoralul bulgăresc, gazdă pentru comunități de anti-vacciniști
scris 12 ian 2022

Coasta bulgară a Mării Negre devine o destinație favorită pentru germanii care se opun vaccinării anti-Covid și care pleacă din țara lor pentru a evita ceea ce consideră a fi măsuri presupus ”dictatoriale”, arată un reportaj Der Spiegel, preluat de Sinopsis.

Mașinile au numere de înmatriculare variate, sosite fiind din zone de pe coasta Mării Nordului, din Berlin sau Bavaria. Toate sunt parcate în fața Château Aheloy, un complex de apartamente din stațiunea Aheloy, din sudul litoralului bulgăresc. Acest loc, se arată într-o anchetă Der Spiegel, a devenit un bastion al așa-numiților „Querdenker”, adepți ai teoriei conspirației antiguvernamentale care au dus o campanie continuă împotriva tuturor măsurilor menite să combată pandemia de coronavirus.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Turkmenistanul vrea să închidă \ CITEȘTE ȘI VIDEO Turkmenistanul vrea să închidă "Poarta iadului"
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un agent de securitate veghează la intrarea în complex. Cei care spun că sunt interesați să se mute aici sunt îndrumați către Dirk Gelbrecht, un bărbat din nordul Germaniei care a fondat în ianuarie anul trecut, pe Telegram, un grup numit „Emigranți germani în Bulgaria”. La nici un an de atunci, grupul a ajuns la peste 2.500 de membri.

Gelbrecht, un bărbat cu o constituție robustă, purtând un hanorac negru, își arată de la bun început disprețul față de jurnaliști, indicând că nu are nevoie de vizite neanunțate din partea presei.

Este întrebat dacă e adevărat că germanii și austriecii ajung aici în încercarea de a scăpa de măsurile stricte anti-corona din țările de origine. „Suntem o comunitate privată, cu mai multe generații”, răspunde vag Gelbrecht. „Printre rezidenți se numără pensionari săraci, precum părinții mei”. În jur de 60 de expatriați locuiesc acum la Château Aheloy, spune el, adăugând că se așteaptă ca numărul acestora să crească în curând la 100. „Suntem abordați de tot mai mulți oameni care vor să plece.” (…)

În prezent, în Germania, rezidenții din această țară trebuie să prezinte dovada vaccinării sau că s-au însănătoșit recent, asta pentru a putea face cumpărături în multe magazine sau pentru a participa la evenimente publice, în interiorul restaurantelor sau barurilor.

În acest context se explică de ce, în mare parte departe de ochii publicului, un grup de coronasceptici au decis să părăsească Germania. Iar mulți dintre ei s-au îndreptat către Bulgaria. Au fost cumpărate sau închiriate proprietăți, cu o preferință clară pentru coasta Mării Negre, între Burgas și Varna.

Visul lor: viața într-o țară în care nu trebuie să își pună măști (numite și „pungi cu filtru”) peste nas și gură, unde cei nevaccinați pot fi în continuare serviți în restaurante și unde copiii pot să se joace în grupuri.

Mulți dintre cei care au fugit deja în Bulgaria sau plănuiesc să o facă sunt femei. Cele mai multe au calificări mai curând neobișnuite pentru viața din Balcani. Amintim aici o expertă în operarea fermelor „fără suferință pentru animale”sau autoproclamatele „mame leu” care înființează „sate ale noii ere”. Sau „moașa online”, „expertul în relaxare profundă”, „antrenorul de viață” expertul în „asistare în perioada de doliu, sarcină și naștere”. În cea mai mare parte, însă, este vorba de oameni cu o expertiză de care mai nimeni nu are nevoie cu adevărat în Bulgaria. 

Noii sosiți sunt atrași în primul rând de temperaturile acceptabile, combinate cu prețurile accesibile.

Și ei nu sunt deloc descurajați de statisticile alarmante privind efectul coronavirusului în Bulgaria. Țara are cea mai mare rată de mortalitate din cauza C-19, din toate țările Uniunii Europene, mai mult de 4 000 de persoane la un milion de locuitori. Aproape o zecime din populație a fost deja infectată, iar rata de vaccinare, în ciuda tuturor avertismentelor lansate de guvern, este de doar 30 la sută.

Oricum, germanii, instalați în ”fortăreața” lor cu piscină și terenuri de tenis de la marginea orașului Aheloy, găsesc scepticismul bulgar reconfortant. Ines, o femeie în vârstă, nevaccinată, din Berlin, își descrie plecarea ca și cum ar fi fost o evadare dintr-o dictatură. „Pur și simplu nu mai puteam suporta măsurile care erau în vigoare acolo”.

Acum, ea locuiește într-un mic apartament pentru care plătește 232 de euro pe lună. În fiecare marți, ea se alătură altor conaționali pentru brunch în hotelul Provence, unde ascultă știri dar și fake news, de acasă. „În Germania, drumurile și autostrăzile vor fi în curând închise pentru ca nimeni să nu poată călători neobservat dintr-un land în altul”, susține ea cu o față serioasă – înainte de a pleca la o plimbare pe plajă. (…)

La două ore la nord de Château Aheloy, la periferia orașului Varna, a luat naștere un al doilea bastion al emigranților vorbitori de limbă germană. Complexul are 16 intrări, fiecare dintre ele ducând la blocuri cu 10 etaje de apartamente, toate înconjurând o piscină uriașă. Acum, în mijlocul iernii, este în mare parte liniște.

Doar în rețelele de socializare e activitate non-stop. Leni, care spune că este turco-bulgară și că are experiență ca profesoară în Potsdam, se află în centrul comunității din Varna. Ea nu vrea să aibă de-a face cu jurnaliștii, pe care îi consideră „parțial responsabili” de înșelarea a milioane de oameni ca niște oi proaste, deoarece au „încredere oarbă în mass-media” – victime ale unei spălări perfecte a creierului care „nu mai pot face diferența între propriile gânduri și cele ale altora”. (…)

Leni îi învață pe copiii emigranți, pe plajă, în măsura în care vremea o permite: citire, scriere și matematică, folosind bețe și scriind pe nisip. Mai târziu, programa sa școlară prevede învățarea croșetatului sau coacerea pâinii. Mesajul lui Leni pentru cei din Germania care nu s-au hotărât încă este simplu: „Cum poți să suporți ce e acolo? Și de ce? În vremuri de război, oamenii au fugit întotdeauna. Aduceți copiii în siguranță!” În Bulgaria, poți trăi „fără să fii admonestat de gardienii de bloc sau să întâlnești oameni mândri că au fost vaccinați”.

Viața la Marea Neagră vine, desigur, cu unele dezavantaje, pentru germanii stabiliți în Bulgaria. Unora le lipsesc ingredientele culinare potrivite, altora dulciurile favorite. Ei se ajută însă reciproc. Recomandă un anumit medic, despre care se știe că e sceptic în privința vaccinării. Un altul știe de o pizzerie unde chelnerii îi avertizează pe clienții nevaccinați înainte de raidurile poliției. Un al treilea recomandă „restaurante, baruri, centre termale și saune” care rămân deschise pentru toată lumea. De ce? Pentru că „aparțin diferitelor structuri mafiote sau politicienilor care nu vor să-și vadă afacerile ruinate”.

„În linii mari, aici, în Bulgaria, lucrurile sunt aproape sigur mai relaxate”, iar dovada de vaccinare nu este aproape niciodată cerută, recunoaște Nedyalko Nedelcev, consulul onorific al Germaniei la Varna. „Dar este pentru prima dată când aud că sunt atât de mulți germani care au fugit aici din cauza coroanei”.

Până în prezent, cei care au emigrat în Bulgaria nu au avut deloc probleme cu autoritățile. Dar dacă guvernul recent învestit la Sofia înăsprește măsurile în lupta împotriva coronavirusului, starea de spirit de pe coasta Mării Negre s-ar putea schimba rapid.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
vaccin
bulgaria