Guvernul rus a aprobat o listă cu țări și teritorii neprietenoase care au întreprins acțiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor și cetățenilor ei, a comunicat luni serviciul de presă al cabinetului de miniștri de la Moscova, precizând că a fost semnat un ordin executiv în acest sens, potrivit TASS și RIA Novosti.
Pe această listă figurează SUA, Canada, țările membre ale Uniunii Europene (deci, inclusiv România), Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum și Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administrație proprie), scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Țările și teritoriile menționate au impus ori s-au alăturat sancțiunilor instituite împotriva Rusiei după începerea "operațiunii militare speciale" a forțelor armate ruse în Ucraina, relevă agențiile de presă citate.
Lista a fost aprobată ca parte a decretului președintelui Vladimir Putin din 5 martie cu privire la procedura temporară de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini.
Conform acestui decret, cetățenii și companiile ruse, statul rus, regiunile și municipalitățile sale care au obligații valutare față de creditori străini din lista țărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble.
CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii"Pentru aceasta debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special 'S' pe numele unui creditor străin și să-i transfere plățile în echivalentul lor în ruble la cursul Băncii Centrale a Rusiei din ziua plății", se menționează în comunicatul guvernului rus. Noua procedură temporară se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună (sau o sumă similară în valută).
Un dolar american era cotat luni la 105.8124 ruble, iar un 1 euro la 115.6212 ruble. Rubla a înregistrat o depreciere puternică după declanșarea conflictului în Ucraina.