Lira turcească a scăzut joi cu până la 6%, continuând declinul din ultimele patru zile, după câștigurile mari de săptămâna trecută, în timp ce guvernul s-a străduit să convingă deponenții să ignore volatilitatea și îngrijorările legate de accelerarea inflației și reducerile neconvenționale ale dobânzilor, transmite Reuters.
În timp ce ministrul de Finanțe Nureddin Nebati a declarat că deținerile în dolari ale turcilor au scăzut, datele oficiale au arătat că deținerile locale de valute forte au crescut săptămâna trecută la un nivel record de 238,97 miliarde de dolari, scrie News.ro.
În același timp, deținerile nete în valută ale băncii centrale – protecția sa împotriva unei crize financiare - au scăzut aproape de minimul ultimelor două decenii.
Lira a scăzut cu până la 20% în ultimele patru sesiuni de tranzacționare, inversând o creștere de peste 50% consemnată în cele cinci zile anterioare, determinată de o nouă schemă de stat pentru a proteja depozitele locale de pierderile provocate de deprecierea față de alte valute.
Cu toate acestea, datele de joi au arătat că cea mai mare parte a aprecierii lirei de săptămâna trecută a fost, de fapt, determinată de intervenția băncii centrale, a declarat Per Hammarlund, analist șef la SEB.
”Oamenii nu se grăbesc să-și transforme economiile din dolari în lire, asta este sigur”, a adăugat Hammarlund.
Joi, lira s-a depreciat la 13,4 unități pentru dolar, înainte de a reveni la 13 lire pentru un dolar, fiind în continuare în scădere în continuare cu 4,7% pe parcursul zilei.