Kremlinul dezminte că se află la originea valului de atacuri cibernetice sofisticate care vizează servicii federale și întreprinderi în Statele Unite și denunță acuzațiile care vizează Rusia drept ”nefondate” și”rusofobe”, relatează AFP.
Atacurile cibernetice ”nu au nimic a face cu noi, pentru că Rusia nu este implicată în aceste atacuri”, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Toate acuzațiile cu privire la oimplicare a Rusiei sunt absolut nefondate și se înscriu în continuarea unei rusofobii oarbe pe care o constatăm la fiecare incident”, a adăugat el.
Secretarul în exercțiu de Stat american Mike Pence a arătat cu degetul Moscova, însă președintele în exercițiu Donald Trump a minimalizat rolul Rusiei, scrie Agerpres.
Potrivit grupului american de securitate informatică FireEye, el însuși o victimă a unor atacuri cibernetice săptămâna trecută, guverne și întreprinderi în domeniul consultanței, tehnologiei și energiei sunt ținte ale atacului - încă din primăvara lui 2020 - în America de Nord, Europa, Asa și Orientul Mijlociu.
În Statele Unite, atât departamentele Securității Interne (DHS), Trezoreriei și Comerțului, cât și mai multe agenții federale au fost atacate, potrivit presei.
Hackerii au pătruns în sistemele informatice ale unor entități, cu ajutorul unei actualizări a unui program de supraveghere dezvoltat de întreprinderea SolarWinds, folosit de zeci de mii de întreprinderi și administrații în întreaga lume.
Presa americană arată cu degetul în aceste atacuri modul de opăerare al unui grup rusesc de hackeri aflat în subordinea serviciilor militare ruse de informații (GRU).
Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri, în ultimii ani, de atacuri de amploare în lume.
Moscova a respins mereu aceste acuzații.