O ”pană masivă” a afectat timp de o oră mesageriile Telegram și WhatsApp în Rusia, anunță ”jandarmul” rus al telecomunicațiilor Roskomnadzor, potrivit căruia ”un atac” informatic se află la originea acestui ”incident” rar, relatează AFP.
”Începând de la ora (locală) 14.00 (și ora României), Centrul de Control și Supraveghere a Rețelei Publice de Comuncații a înregistrat o pană masivă de funțcionare a mesageriilor Telegram și WhatsApp”, anunță într-un comunicat - lacomic - Roskomnadzor, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Câteva minute mai târziu, jandarmul rus al telecomunicațiilor a anunțat că aceste perturbări erau legate de ”un atac (de tip) DDoS împotriva operatorilor uși de telecomunicații”.
Atacurile ”prin negarea serviciului” (DDoS) sunt o metodă relativ simplă, care constă în a pune în pană un sistem prin copleșirea acestuia cu solicitări.
”La ora (locală) 15.00 (și a României), atacul a fost respins, iar serviciile funcționează normal”, a anunțat într-un al doilea comunicat Roskomnadzor, care nu identifică autorul acestui atac cibernetic.
Un astfel de incident este rar în Rusia.
De la începutul asaltului în Ucraina, în februarie 2022, Kremlinul și-a consolidat în mod considerabil acapararea sectorului digital, puternic afectat de sancțiuni occidentale.
Puterea rusă și-a accentuat controlul și asupra Internetului, interzicând numeroase site-uri și rețele de socializare occidentale pe care criticii Kremlinului se putrau exprima liberi, ca de exemplu Facebook, Instagram și X.
CITEȘTE ȘI VIDEO Austria se luptă cu inundații majore după precipitații record. La Viena, o femeie a fost târâtă sub un autobuzAceste resurse rămân însă accesibile în Rusia prin folosirea unui VPN.
YouTube nu a fost blocat niciodată, însă zvonuri cu privire la interzicerea acestei rețele reapar cu regularitate, mai ales după ce Roskomnadzor a acuzat în martie 2022 atât YouTube, cât și Google, proprietarul ploatformei, de activități ”teroriste”.
CITEȘTE ȘI Rusia interzice din nou exporturile de benzinăÎncepând din februarie 2022, Kievul a fost vizat în mai multe rânduri în atacuri cibernetice de amploare vizând mai ales site-uri guvernamentale.
Autoritățile ucrainene anunță cu regularitate că dețin probe ale unei implicări a Moscovei, care dezminte.