Incident prin metodă rară în Rusia: ”Pană masivă” a Telegram și WhatsApp

Incident prin metodă rară în Rusia: ”Pană masivă” a Telegram și WhatsApp
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2024

O ”pană masivă” a afectat timp de o oră mesageriile Telegram și WhatsApp în Rusia, anunță ”jandarmul” rus al telecomunicațiilor Roskomnadzor, potrivit căruia ”un atac” informatic se află la originea acestui ”incident” rar, relatează AFP.

”Începând de la ora (locală) 14.00 (și ora României), Centrul de Control și Supraveghere a Rețelei Publice de Comuncații a înregistrat o pană masivă de funțcionare a mesageriilor Telegram și WhatsApp”, anunță într-un comunicat - lacomic - Roskomnadzor, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Atac fără precendent asupra Moscovei. Un roi de drone ucrainene a vizat capitala Rusiei CITEȘTE ȘI Atac fără precendent asupra Moscovei. Un roi de drone ucrainene a vizat capitala Rusiei
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Câteva minute mai târziu, jandarmul rus al telecomunicațiilor a anunțat că aceste perturbări erau legate de ”un atac (de tip) DDoS împotriva operatorilor uși de telecomunicații”.

Atacurile ”prin negarea serviciului” (DDoS) sunt o metodă relativ simplă, care constă în a pune în pană un sistem prin copleșirea  acestuia cu solicitări.

FOTO Vladimir Putin a venit în vizită în Cecenia, pentru prima dată din 2011 CITEȘTE ȘI FOTO Vladimir Putin a venit în vizită în Cecenia, pentru prima dată din 2011

”La ora (locală) 15.00 (și a României), atacul a fost respins, iar serviciile funcționează normal”, a anunțat într-un al doilea comunicat Roskomnadzor, care nu identifică autorul acestui atac cibernetic.

Un astfel de incident este rar în Rusia.

De la începutul asaltului în Ucraina, în februarie 2022, Kremlinul și-a consolidat în mod considerabil acapararea sectorului digital, puternic afectat de sancțiuni occidentale.

Puterea rusă și-a accentuat controlul și asupra Internetului, interzicând numeroase site-uri și rețele de socializare occidentale pe care criticii Kremlinului se putrau exprima liberi, ca de exemplu Facebook, Instagram și X.

VIDEO Austria se luptă cu inundații majore după precipitații record. La Viena, o femeie a fost târâtă sub un autobuz CITEȘTE ȘI VIDEO Austria se luptă cu inundații majore după precipitații record. La Viena, o femeie a fost târâtă sub un autobuz

Aceste resurse rămân însă accesibile în Rusia prin folosirea unui VPN.

YouTube nu a fost blocat niciodată, însă zvonuri cu privire la interzicerea acestei rețele reapar cu regularitate, mai ales după ce Roskomnadzor a acuzat în martie 2022 atât YouTube, cât și Google, proprietarul ploatformei, de activități ”teroriste”.

Rusia interzice din nou exporturile de benzină CITEȘTE ȘI Rusia interzice din nou exporturile de benzină

Începând din februarie 2022, Kievul a fost vizat în mai multe rânduri în atacuri cibernetice de amploare vizând mai ales site-uri guvernamentale.

Autoritățile ucrainene anunță cu regularitate că dețin probe ale unei implicări a Moscovei, care dezminte.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
whatsapp