HARTĂ Cine va cumpăra gaze pentru Transnistria? Rușii de la Gazprom nu au făcut rezervări de capacitate de transport pe conducta transbalcanică pentru februarie

HARTĂ Cine va cumpăra gaze pentru Transnistria? Rușii de la Gazprom nu au făcut rezervări de capacitate de transport pe conducta transbalcanică pentru februarie

Sursă foto: Tiraspoltransgaz

scris ieri, 18:00

Autoritățile nerecunoscute ale regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova acceptă propunerea regimului constituțional de la Chișinău de a le fi livrate gaze naturale prin intermediul furnizorului dominant de peste Prut, compania Moldovagaz, controlată de gigantul rus de stat Gazprom, însă acesta din urmă nu a făcut rezervări de capacitate de transport pe conducta transbalcanică pentru luna februarie.

Asta după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că planul Federației Ruse de a relua aprovizionarea cu gaze naturale a Transnistriei prin intermediari, respectiv prin finanțare bugetară ″umanitară″ acordată Tiraspolului pentru a cumpăra gaze achiziționate din Uniunea Europeană de către un furnizor și trader basarabean privat, Natural Gaz DC SRL, controlat de un om de afaceri activ și în România, este ilegal și încalcă sancțiunile internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Sindicaliști ai Metrorex protestează în fața Ministerului Finanțelor CITEȘTE ȘI Sindicaliști ai Metrorex protestează în fața Ministerului Finanțelor

Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană″, a transmis Ministerul Energiei de la Chișinău. Și operatorul român de profil Transgaz a organizat licitații de rezervare de capacități de transport pentru februarie, pe toate granițele românești, inclusiv la punctele de interconectare Ungheni (cu Republica Moldova), Negru Vodă 1 (cu Bulgaria) și Isaccea (cu Ucraina).

Conform instituției moldovenești, la 20 ianuarie au fost făcute următoarele rezervări:
- frontiera Turcia - Bulgaria, circa 3,1 milioane metri cubi/zi din circa 6,1 milioane metri cubi/zi ofertați;
- frontiera Bulgaria - România, circa 0,7 milioane metri cubi/zi din circa 9,7 milioane metri cubi/zi ofertați;
- la frontiera România - Ucraina (Isaccea - Orlovca) a fost ofertată o capacitate de circa 11,5 milioane metri cubi/zi, dar nu au fost făcute rezervări;
- frontiera România - Moldova (gazoductul Iași - Chișinău), circa 5 milioane metri cubu/zi, din cei circa 6,1 milioane metri cubi/zi scoși la licitație.

 

Exporturile de țiței rusesc, afectate de sancțiunile SUA CITEȘTE ȘI Exporturile de țiței rusesc, afectate de sancțiunile SUA

Potrivit autorităților din țările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari. Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom″, a conchis Ministerul Energiei de la Chișinău.

Constantin Borosan, secretar de stat în minister, a declarat că gazele naturale destinate cetățenilor din stânga Nistrului vor fi procurate de pe bursa europeană, la preț de piață. El a explicat că această formulă de compromis a fost propusă liderilor separatiști încă din data de 2 ianuarie.

FOTO Prima listare de la BVB din 2025 vine de la „un partener de cursă lungă”, o companie de 3 ori norocoasă în acest deceniu CITEȘTE ȘI FOTO Prima listare de la BVB din 2025 vine de la „un partener de cursă lungă”, o companie de 3 ori norocoasă în acest deceniu

Pe 31 decembrie a fost efectuată o achiziție de testare de pe bursa de gaze din Bulgaria de către Moldovagaz și Energocom, au fost livrate gaze cu succes până în Moldova. Pe 2 ianuarie le-am spus celor de la Tiraspoltransgaz că achiziția de testare a avut loc cu succes, dar ei au refuzat ajutorul. Vedem că ne întoarcem la exact ceea ce am menționat noi de la început. Din păcate, am pierdut timp care putea fi valorificat. În toată această perioadă, oamenii de pe malul stâng au stat fără căldură și energie electrică″, a spus Borosan la Radio Moldova, preluat de deschide.md.

Oficialul de la Chișinău a mai explicat că Tiraspoltransgaz va fi obligat să achite prețul de piață pentru gazul achiziționat de Moldovagaz, iar volumele de gaz cumpărate pentru malul stâng vor fi suficiente doar pentru consumul intern al regiunii, fără posibilitatea de a produce energie electrică la centrala MGRES de la Cuciurgan, care să fie destinată malului drept.

VIDEO Jose Mourinho a lansat propria marcă de vin CITEȘTE ȘI VIDEO Jose Mourinho a lansat propria marcă de vin

″Acum este vorba despre faptul că Tiraspoltransgaz cumpără gaze. Prețul va fi cel al pieței. Prețul de achiziție acum variază zilnic. Aceste gaze se achiziționează fie pe platformă bursieră, fie prin contracte bilaterale, originea lor fiind bursa sau piața de energie. Acesta este mecanismul care poate funcționa. Înțelegem că volumele achiziționate vor acoperi doar necesitățile malului stâng și nu vor fi destinate pentru a produce energie electrică″, a precizat secretarul de stat.

Liderul separatist Vadim Krasnoselski a anunțat că Tiraspoltransgaz va începe achiziționarea gazului prin intermediul companiei Moldovagaz, conform prevederilor legale. O adresare în acest sens a fost trimisă încă în ziua de sâmbătă președintelui interimar Moldovagaz, Vadim Ceban, conform surselor citate.

viewscnt
Afla mai multe despre
transnistria criză energetică
transnistria gaze naturale
arcadie vicol
combinatul de îngrășăminte chimice ga-pro-co săvinești
ioan niculae interagro