În ultimii patru ani productivitatea economiei ungare nu a crescut substanțial, iar decalajul este semnificativ în comparație cu mediile UE, notează Népszava (Ungaria) într-o analiză economică deloc încurajatoare pentru vecinii de la vest.
Dezvoltarea economiei ungare s-a oprit vizibil la sfârșitul deceniului început în 2010. Acest blocaj este aparent o consecință a epidemiei de coronavirus și apoi a războiului din Ucraina, de fapt, modelul extins de creștere bazat pe forță de muncă disponibilă a dispărut de la jumătatea deceniului, iar expansiunea intensivă concentrată pe metode și sectoare de producție mai eficiente nu prea a început. Cheia tranziției ar fi creșterea eficienței și a productivității, precizează Banca Națională a Ungariei (MNB) în al treilea raport privind Productivitatea.
Potrivit băncii centrale, există loc de îmbunătățire, deoarece media bazată pe indicatorii interni ai productivității muncii (de exemplu, cantitatea de produs fabricată pe unitatea de muncă) este de 64% din nivelul UE, în timp ce, în comparație cu TOP5 state membre UE, este de 49 la sută. Eficiența sistemului ungar de inovare atinge 55 la sută din media UE, dar dacă măsurăm performanța față de primele cinci țări din UE, aceasta este de doar 36 la sută. Crizele din ultimii ani au moderat cheltuielile pentru inovare ale companiilor ungare, ceea ce se poate observa și în rezultate, pe lângă deteriorarea eficienței, arată Rador.
Comparând eficiența digitalizării și eficiența ecologică, decalajul Ungariei este cel mai mic, ajunge la 78, respectiv la 81 la sută, comparativ cu mediile UE. În general, în anii 2020, doar pilonul digitalizării a cunoscut o îmbunătățire semnificativă, în principal datorită îmbunătățirii eficienței de digitizare a companiilor. Expansiunea tehnologiei informației este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante instrumente de creștere a eficienței, dar nivelul de dezvoltare de 81 la sută poate induce în eroare, au concluzionat analiștii băncii centrale. Eficiența digitală a economiei ungare este determinată de faptul că este peste medie în indicatorii de intrare, dar adesea sub medie în indicatorii de ieșire. Dintre indicatorii de intrare (input) care sintetizează cheltuielile, Ungaria se află pe locul 6 în UE în ce privește infrastructura de rețea. Dintre indicatorii de ieșire (output), care indică rezultatele obținute, locul 16 este cel mai favorabil clasament pentru Ungaria, ceea ce poate fi observat în cazul competențelor digitale ale utilizatorilor rezidențiali și al integrării digitale a companiilor. Evoluțiile în domeniul digitalizării ale statului pot oferi un cadru mai eficient pentru economie, care va fi foarte necesar, deoarece eficiența administrației publice electronice în Ungaria, în 2023, a fost de 79 la sută din media UE și 64 la sută față de performanța TOP5 țări ale UE, care este suficient doar pentru locul 26 din cele 27 de state membre. Analiștii băncii centrale menționează că eficiența digitală a administrației publice ungare poate fi îmbunătățită cu Programul de Cetățenie Digitală (DÁP) al Guvernului, care începe acum.
În ultimii ani, Guvernul a alocat sute de mii de forinți, în total o mie de miliarde de forinți, drept subvenții de stat fabricilor de baterii și producătorilor de mașini electrice (BMW și BYD din China), care au venit în Ungaria, și de fapt de la aceste fabrici așteaptă Guvernul redresarea economiei. Decizia Guvernului a fost criticată de cercetătorii independenți, pe lângă aspectele legate de protecția mediului, piața muncii și politica energetică, cel mai exprimat argument a fost că diferența dintre capacitatea fabricilor de baterii de a produce valoare adăugată, adică valoarea produselor, și valoarea materialelor și resurselor utilizate pentru producerea acestora, este scăzută. Cu alte cuvinte, nu se poate aștepta ca înființarea acestor sectoare să aducă modernizarea de care are nevoie economia ungară.
Această opinie este susținută și de raportul băncii centrale, care se ocupă în mod special și de extinderea și aprecierea internațională a industriei bateriilor. Numeroase investiții străine legate de producția de acumulatoare au ajuns în Ungaria în ultimii ani, valoarea dezvoltărilor anunțate depășind 6.000 de miliarde de forinți. Unele dintre aceste investiții au fost deja finalizate și produc, în timp ce altele sunt încă în curs de pregătire sau în construcție. Capacitatea de producție este de așteptat să depășească cererea internă, ceea ce ar contribui și la creșterea volumului exportului. Din datele băncii centrale mai rezultă că în economia ungară, industria vehiculelor produce cea mai mică valoare adăugată internă și, deși banca centrală nu a furnizat date exacte, această valoare poate fi estimată la aproximativ 15 la sută. În cazul producției de echipamente electrice - aceasta include și fabricile de baterii - valoarea adăugată internă a producției totale este de 19,2 la sută, care este a treia cea mai slabă cifră. Pe baza datelor din 2023, acest indicator este sub media industriei prelucrătoare (23,6 la sută) și doar o treime din valoarea de 58,5 la sută a serviciilor de pe piață.