Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să mențină derogarea acordată obligațiunilor elene și să le accepte ca garanții, chiar dacă au rating nerecomandat investițiilor, după încheierea programului de salvare, a declarat miercuri șeful Băncii Greciei, Yannis Stournaras, transmite Reuters.
BCE a reintrodus derogarea pentru obligațiunile elene în iunie 2016, fapt care a permis băncilor din Grecia să aibă acces la finanțare ieftină. Autoritățile de la Atena se așteaptă ca cel de-al treilea program internațional de salvare să se încheie în luna august, iar Grecia va depinde ulterior de finanțarea de pe piețele financiare, scrie News.ro.
Una dintre precondițiile pentru derogarea BCE este ca statul emitent de obligațiuni să beneficieze de un program de asistență financiară supravegheat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Principala problemă în lunile următoare este îmbunătățirea ratingului de țară, care va permite statului elen să revină pe piețe pe o bază durabilă, după încheierea programului de salvare, în august 2018”, a spus Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Greciei, într-un discurs susținut miercuri la London School of Economics.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, partenerii europeni ai Atenei trebuie să prezinte măsurile de relaxare a datoriilor, pe termen mediu, promise pentru ca datoria publică să fie viabilă, a spus Stournaras, adăugând că după încheierea programului de salvare controlul de capital ar trebui eliminat în totalitate.
El a subliniat și necesitatea unei rezerve adecvate de lichidități, construită prin intermediul unor noi emisiuni de obligațiuni înainte de încheierea programului de salvare, adăugând că derogarea BCE pentru obligațiunile elene ar fi de ajutor.
Stournaras anticipează că redresarea economiei Greciei se va accelera în acest an, la o creștere de 2%, de la un ritm de 1,4% consemnat în 2017.
Grecia a primit ajutoare financiare în valoare de 260 de miliarde de euro începând din 2010, iar al treilea program de finanțare se va încheia în august.