Guvernul de la Atena va majora în viitorul apropiat pragul de 250.000 de euro pentru investiții imobiliare în vederea obținerii unui permis de ședere de cinci ani, cunoscut sub numele de Golden Visa, cu scopul, pe de o parte, de a limita cererea și, pe de altă parte, de a „dezumfla” prețurile de vânzare și închiriere a imobilelor, scrie Kathimerini.
VEZI AICI ȘI Expert: Piața imobiliară din Grecia este la kilometri distanță de România. Deosebirile dintre cele două țări
Guvernul a luat în considerare diverse scenarii, dar ar fi optat pentru creșterea sumei minime de 250.000 de euro la un nivel mai ridicat. În special, vânzările de proprietăți au crescut în zone precum Pireu, unde pragul pentru acordarea unui permis de ședere prin programul Golden Visa a rămas la 250.000 de euro, precum și în Rodos, Halkidiki și Creta. Suma minimă s-a dublat, ajungând la 500.000 de euro în centrul Atenei, în suburbiile din nord și sud și pe anumite insule din Ciclade, arată G4Media.
După cum a declarat ministrul Economiei Naționale și Finanțelor, Kostis Hatzidakis, la o conferință de săptămâna trecută, cu privire la programul Golden Visa, „vor fi aplicate măsuri de limitare, limitele vor fi mărite pentru a face investiții mai substanțiale, dar va exista o excepție pentru proprietățile listate, pentru care se va aplica un prag minim mai mic, pentru a direcționa fondurile către o clasă de proprietăți care are nevoie în mod special de ele”.
Potrivit analiștilor străini din sectorul imigrației pentru investiții, cum ar fi Astons, din Marea Britanie, programul elen rămâne unul dintre cele mai atractive din întreaga Europă, deoarece are cel mai mic prag pentru investitorii străini – respectiv 250.000 de euro. Deși proprietățile situate în cele mai atractive zone din Attica sunt acum excluse de la acest nivel, cum ar fi în centrul Atenei și în suburbiile de nord și de sud (unde pragul s-a dublat), există încă zone semnificative către care se îndreaptă deja investitorii străini.
Pe baza datelor Ministerului Politicilor de Imigrare, între ianuarie și noiembrie 2023, permisele acordate investitorilor din Marea Britanie au crescut cu 77,8%, ajungând la 370 (de la 208), în timp ce cele pentru israelieni au crescut cu 77,6%, ajungând la 183 (de la 103).
Recent, Australia a eliminat așa-numita „viză de aur”, care acorda investitorilor bogați din străinătate dreptul de a locui în această țară. Concepută pentru a atrage afaceri străine, aceasta a fost eliminată în cadrul unei revizuiri a imigrației după ce guvernul a constatat că „producea rezultate economice slabe”, notează BBC.
Criticii au susținut de mult timp că acest sistem era folosit de „funcționari corupți” pentru a „parca fonduri ilicite”.
Acesta va fi înlocuit cu mai multe vize pentru lucrători calificați.
CITEȘTE ȘI Angajații Căilor Ferate din Moldova nu și-au primit salariile în ultimele două luni: „Cauza reținerilor salariale este conjunctura economică, ca urmare a conflictului care este în regiune”Mii de vize de investitor semnificativ (SIV) au fost acordate prin intermediul programului începând din 2012, 85% dintre solicitanții acceptați provenind din China, potrivit datelor guvernamentale.
În august 2023, Bloomberg nota că programele lansate de mai multe state europene care acordă cetățenia în schimbul unor investiții funcționează în continuare, în pofida apelurilor venite din partea tuturor politicienilor pentru a le elimina. În Grecia și Portugalia, numărul de ‘vize de aur’ acordate în ultimele luni a crescut iar în Italia și Spania solicitările au atins un nivel record.
Peste 132.000 de persoane au obținut cetățenia prin intermediul acestor programe între 2011 și 2019 chiar dacă criticile din mediul politic s-au intensificat deoarece programele de tip ‘vize de aur’ au fost asociate cu creșterea prețurilor la imobiliare și reglementările relaxate. Membri ai Parlamentului European și Comisiei Europene au îndemnat țările membre UE să pună capăt acestor programe, iar Irlanda și Marea Britanie au făcut acest lucru.
CITEȘTE ȘI VIDEO Putin s-a scufundat într-un bazin cu apă rece ca gheațaPremierul portughez a anunțat în luna februarie că țara sa va pune capăt acestui program, precizând că „nimic nu justifică acest regim special”. Grecia a dublat pragul de investiții, de la 250.000 până la 500.000 de euro în anumite părți ale țării, necesar pentru cei care vor să obțină cetățenia. Muntenegru a promis că va pune punct propriului program iar Spania analizează dacă să majoreze pragul minim de investiții, de la 500.000 până la un milion de euro, sau să pună punct programului.
Cu toate acestea, există puține dovezi în teren că ‘vizele de aur’ sunt mai greu de obținut.