Cu un nou val de creșteri semnificative ale prețurilor la electricitate se vor confrunta în luna septembrie companiile mici și gospodăriile din Grecia, transmite publicația Kathimerini.
Scumpirea este rezultatul unui amestec exploziv de cauze care mențin prețurile constant ridicate pe piața angro a energiei electrice din întreaga Europă. Prețurile ridicate de pe piața angro, care au doborât orice record în luna august și au fost alimentate și de cererea ridicată din cauza caniculei prelungite, vor aduce – conform estimărilor pieței – majorări ale tarifelor la electricitate ce vor ajunge chiar și la 50%, ceea ce va exercita presiuni sufocante asupra gospodăriilor și companiilor care se luptă să se redreseze după efectele pandemiei, scrie g4media.ro.
Reprezentanții Ministerului Mediului și Energiei și, în general, Guvernul de la Atena sunt extrem de îngrijorați atât de povara pe care consumatorii o vor avea de suportat, dar și de creșterea în lanț a prețurilor la produse și servicii din cauza creșterii costurilor cu energia. Dar guvernul nu dispune de instrumente care să limiteze aceste majorări, deoarece ele sunt generate în principal de factori externi care au legătură cu creșterea semnificativă a prețurilor la emisiile de CO2 ca urmare a politicii UE cu privire la schimbările climatice, dar și cu creșterea continuă a prețurilor la gaz.
Măsura companiei rusești Gazprom, principalul furnizor european de gaze naturale, de a nu livra cantitățile suplimentare necesare pieței europene în perspectiva iernii, pentru a exercita presiuni asupra autorităților europene să aprobe conducta Nord Stream 2, combinată cu creșterea cererii de gaze lichefiate în țările din Asia, a împins prețurile combustibilului importat la 48 euro/megawatt/oră de la 25 euro pe megawatt/oră în luna mai.
Prețurile de pe piețele angro din Europa au „explodat”, iar acum se plasează constant peste 100 de euro pe megawatt/oră, cele mai ridicate niveluri înregistrându-se în țările balcanice (Bulgaria 155 euro, Serbia 145 euro, Croația și Slovenia 125 euro, România și Ungaria 115 euro). Grecia continuă să dețină poziția de cea mai scumpă piață, cu un preț de 157 de euro pe megawatt/oră, înregistrând o creștere cu 70% de la începutul anului.
CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în BrașovPlângerile consumatorilor care au primit deja o factură de energie electrică „umflată” au început în ultima vreme să curgă în cascadă către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei și Ministerul Energiei de la Atena. Într-o încercare de a evita cel puțin tendințele speculative, întrucât estimările sunt că prețurile se vor stabiliza pentru multă vreme la niveluri ridicate de peste 100 de euro pe megawatt/oră, conducerea Ministerului Energiei a dat ordin Autorității Elene de Reglementare în Domeniul Energiei să supravegheze cu strictețe piața angro a energiei.