Guvernul Greciei a anunțat că va interzice emiterea de noi licențe de închiriere pe termen scurt pentru proprietățile din 3 districte din centrul Atenei și că măsura va rămâne în vigoare timp de cel puțin un an de zile, relatează Reuters.
La fel ca alte țări europene care au asistat la o creștere vertiginoasă a numărului de turiști după încheierea pandemiei de COVID-19, Grecia încearcă să găsească un echilibru între o industrie profitabilă făcută mai accesibilă datorită unor platforme online precum Airbnb și nevoile localnicilor care în multe orașe se confruntă cu o criză a locuințelor, arată Hotnews.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lipsa locuințelor și creșterea costului de trai au convins guvernul condus de premierul Kyriakos Mitsotakis să anunțe mai devreme în cursul acestei luni creșterea taxei pe închirierile pe termen scurt și oferirea unor stimulente proprietarilor pentru a trece la închirieri pe termen lung.
Olga Kefalogianni, ministrul grec al turismului, a oferit luni noi detalii asupra planului, afirmând că în ceea ce privește emiterea de licențe pentru închirierile pe termen scurt în cele 3 districte din centrul Atenei, ea va fi interzisă timp de un an începând cu data de 1 ianuarie 2025. El a spus de asemenea că nu este exclus ca măsura să fie extinsă și mai mult.
„Am constatat că ele (proprietățile închiriate pe termen scurt) operează oarecum ca hoteluri, în timp ce există de asemenea multă presiune asupra societății”, le-a spus el reporterilor într-o conferință de presă.
CITEȘTE ȘI Ungaria anunță că vrea să bage și Albania în Uniunea Europeană Agenția Reuters amintește că, la fel ca în alte orașe europene populare printre turiști, locuitorii din Atena au dificultăți tot mai mari în a găsi o locuință de închiriat la un preț accesibil în condițiile în care numărul celor oferite pe platforme ca Airbnb a crescut puternic.
Grecia se așteaptă ca 2024 să marcheze al treilea an la rând cu venituri record din turism
Kostis Hatzidakis, ministrul grec al finanțelor, a anunțat de asemenea că taxa zilnică generală pentru închirierile pe termen scurt va crește puternic, de la 1,5 euro la 8 euro. El a precizat că acest cuantum mărit al taxei se va aplica pe perioada sezonului estival, între lunile aprilie și octombrie.
Însă el va crește și pe perioada lunilor de iarnă, de la 0,5 euro cât este în prezent la 2 euro pe zi.
CITEȘTE ȘI Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, critici dure pentru premierul Viktor Orban: Politica economică a guvernului ungar este un cal mort. Ungaria nu are nicio viziune asupra viitoruluiKefalogianni a precizat că Grecia se așteaptă ca veniturile sale din turism să ajungă la 22 de miliarde de euro în 2024, un nou nivel record.
Grecia a înregistrat venituri record din turism atât în 2023, cât și 2022, și estima încă din luna februarie că situația se va repeta și anul acesta.
„Grecia este printre primele 10 cele mai populare destinații turistice din lume. Putem spera ca veniturile să ajungă la până la 22 de miliarde de euro”, a declarat luni ministrul turismului Kefalogianni.
CITEȘTE ȘI Fostul ministru de externe al Austriei care s-a refugiat în Rusia revine în diplomație cu un nou rol: este ambasadorul lui Putin pentru tigriEa a precizat de asemenea că taxa de 20 de euro aplicată vizitatorilor de pe vasele de croazieră ce ajung pe insulele Santorini și Mykonos în perioada de vârf a sezonului estival, o altă măsură anunțată mai devreme în cursul lunii septembrie, va intra în vigoare începând cu anul viitor.
Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunțat săptămâna trecută, la finalul unui târg de turism, că va impune o serie de restricții în ceea ce privește posibilitatea turiștilor de a închiria apartamente pe termen scurt, prin platforme precum Airbnb sau chiar Booking, după modelul din Spania.
Timp de un an, nu va mai permite apariția de noi astfel de cazări în trei zone centrale din Atena, având în vedere că mulți turiști care vizitează insulele grecești preferă să rămână o noapte în capitală, atunci când vin cu avionul. De asemenea, va fi introdusă o taxă suplimentară pentru cei care dețin deja astfel de cazări.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat unul dintre cele mai mari complexuri hoteliere din ElvețiaTotuși, mai mulți operatori din domeniu spun că măsura a fost stabilită în urma presiunii exercitate de marile lanțuri hoteliere, care consideră încheierile pe termen scurt o amenințare.
Din cauza temperaturilor extreme, va fi introdusă și o așa-numită “taxă de criză climatică”, care va fi percepută pentru sejururile din perioada aprilie-octombrie. Veniturile vor fi direcționate către îmbunătățirea infrastructurii în zonele turistice. Aceasta este, de asemenea, inspirată din modelul altor țări mediteraneene.
Mitsotakis a anunțat și o taxă de 20 de euro pe care turiștii de pe vasele de croazieră vor trebui să o plătească atunci când opresc în diverse porturi, precum cele din Santorini și Mykonos