Europa va ajuta Ucraina să țină "lumina aprinsă" în această iarnă cu ajutoare materiale și financiare, ca urmare a distrugerii masive a centralelor electrice de către trupele ruse și a avertismentului lansat de Agenția Internațională pentru Energie (AIE), care este îngrijorată și de situația din Republica Moldova, relatează AFP.
"Sistemul energetic ucrainean a supraviețuit ultimelor două ierni (...), dar iarna aceasta va fi de departe cel mai sever test al său de până acum", a avertizat directorul general al AIE, Fatih Birol, în cadrul unui briefing de presă susținut la Bruxelles împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, arată news.ro.
Șefa executivului european se va deplasa vineri la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. „Prietenii noștri ucraineni au nevoie de ajutorul nostru pentru a menține lumina aprinsă. Ucrainenii trebuie să rămână la căldură”, a insistat ea.
Uniunea Europeană va furniza încă 160 de milioane de euro ca ajutor umanitar și infrastructuri energetice (panouri solare etc.), a spus ea, referindu-se la un pachet total de 2 miliarde de euro de la începutul invaziei ruse.
În urma pierderii a „mai mult de două treimi” din capacitatea de producție de electricitate a Ucrainei, Agenția a recomandat, într-un raport publicat joi, o duzină de soluții urgente pentru repararea centralelor avariate, distruse sau ocupate de Rusia.
Situația din Ucraina „constituie astăzi una dintre cele mai urgente probleme de securitate energetică din lume”, avertizează agenția cu sediul la Paris.
CITEȘTE ȘI Sprijinul militar al României pentru Ucraina se intensifică: bază de pregătire maritimă pentru ucraineni și trupe speciale navale ale SUA pe teritoriul național, tranzit pentru donațiile SuedieiÎn special, AIE îndeamnă țările europene să accelereze „livrarea de echipamente și piese de schimb” pentru repararea centralelor electrice și să crească capacitatea de import de electricitate și gaze din Uniunea Europeană.
În ceea ce privește gazul, agenția consideră că Slovacia, Ungaria și Polonia ar trebui să colaboreze cu restul UE pentru a asigura sustenabilitatea „pe termen lung” a creșterilor de urgență ale capacității de export acordate după invazia rusă.
Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea de a consolida „securitatea fizică și informatică a infrastructurilor critice”, în special prin instalarea unei protecții anti-drone pe centralele electrice.
Aceasta este o prioritate pentru ucraineni: „În fiecare zi, infrastructurile noastre energetice sunt atacate (...) Dacă nu avem protecție, nu va exista niciun sfârșit (...) Noi le reparăm, ei le distrug”, a declarat pentru AFP Olha Ponomarchuk, care se ocupă de relațiile internaționale în cadrul Ministerului ucrainean al Energiei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Explozii masive în regiunea rusă Tver. Ucrainenii ar fi lovit cu drone un depozit de muniții al Armatei RuseÎnainte de invazia rusă, Ucraina se baza pe energia nucleară pentru jumătate din electricitatea sa, pe centralele pe cărbune pentru 23% și pe centralele pe gaz pentru 9%.
AIE estimează că va costa „aproximativ 30 de miliarde de dolari” repararea pagubelor și modernizarea rețelei electrice.
"Am înțeles că soluția cea mai bună este să dezvoltăm mici stații energetice" distribuite în întreaga țară, a adăugat Ponomarchuk.
- Și Moldova este în pericol –
În plină iarnă, cererea de energie electrică în Ucraina ar putea crește până la 18,5 gigawați (GW), potrivit AIE. Ar lipsi atunci o capacitate de producție de 6 GW - echivalentul consumului Danemarcei la vârful cererii.
În ceea ce privește încălzirea, au fost avariate 18 centrale termice și electrice, 815 săli de cazane și 354 de kilometri de conducte de încălzire urbană. Pagubele numai în acest sector sunt estimate la 2,4 miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI Orientarea lui Putin spre China are și efecte contrareÎn plus, AIE se teme că sfârșitul anunțat al tranzitului de gaze rusești către Ucraina până la sfârșitul anului 2024 ar putea face ca Moldova să rămână în întuneric și frig.
Deși mica țară nu este expusă bombardamentelor rusești precum Ucraina, ea depinde de Rusia pentru două treimi din alimentarea sa cu energie electrică, deoarece principala centrală electrică pe gaz care o alimentează este situată în regiunea separatistă moldoveană pro-rusă Transnistria.
Raportul notează că oprirea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina după 31 decembrie „creează o incertitudine semnificativă pentru livrările de gaze către regiunea Transnistria și pentru securitatea electrică a Moldovei”.
La sfârșitul lunii august, Ucraina și-a anunțat intenția de a nu-și reînnoi contractul cu Rusia până la 31 decembrie pentru a transporta gaz rusesc către Europa prin intermediul rețelei sale extinse de conducte.
CITEȘTE ȘI Chinezii de la Linglong au ales o țară din zona României și au lansat producția de anvelope în prima lor fabrică din EuropaO consolidare a interconexiunilor cu țările europene „este esențială pentru a sprijini securitatea energetică a Moldovei”, notează AIE. Construcția unei a treia noi linii de înaltă tensiune între Moldova și România a fost aprobată și „ar trebui să fie operațională în 2031”, după alte două linii planificate pentru 2025 și 2027 (Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava).
Dar pentru această iarnă, Moldova va depinde în principal de „generatoarele diesel și stocurile de lemn de foc și biocombustibili”.