Doi oligarhi ruși care dețineau 45% într-o bancă din Ucraina vor renunța ”voluntar” la acțiuni. Acțiunile lor vor fi preluate de rezidenți

Doi oligarhi ruși care dețineau 45% într-o bancă din Ucraina vor renunța ”voluntar” la acțiuni. Acțiunile lor vor fi preluate de rezidenți
scris 3 mar 2022

Oamenii de afaceri ruși Mihail Friedman și Piotr Aven își vor transfera voluntar acțiunile la Alfa-Bank Ucraina (fără nicio legătură cu Alpha Bank) rezidenților din Ucraina agreați de Banca Națională a Ucrainei.

Informația a fost publicată de instituția de credit și citată de Ukrinform.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

„O parte a acțiunilor băncii la Alfa-Bank Ucraina, cele deținute direct sau indirect de persoane supuse sancțiunlilor, va fi transferată în proprietatea persoanelor fizice și juridice rezidente în Ucraina convenite cu BNU. Negocierile sunt în curs de desfășurare" a transmis banca.

Aceștia adaugă că proprietarii majoritari ai băncii rămân „mari fonduri și companii europene și americane”.

Uniunea Europeană anunțase cu o zi înainte sancțiuni împotriva lui Friedman și Aven, iar ieșirea celor doi din acționariat este considerat un gest prin care să se evite riscul reputațional.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Potrivit Băncii Naționale a Ucrainei, de la 1 ianuarie 2022, Mihail Friedman deținea 32,86% din acțiunile băncii, iar Piotr Aven deținea 12,4%.

Anterior, Alfa-Bank transmisese că sancțiunile impuse celor doi coproprietari ai băncii din Ucraina nu vor afecta funcționarea normală a instituției.

Cine sunt cei doi oligarhi

Mihail Maratovici Fridman (58 de ani) este un oligarh rus cu origini ucrainene. El mai deține și cetățenia israeliană. Este fondatorul Alfa-Group, un conglomerat multinațional. Potrivit Forbes, în 2017 era al șaptelea cel mai bogat rus. În 2020 coborâse pe locul 11 în topul bogaților Rusiei.

În 1991 a co-fondat Alfa-Bank, care este una dintre cele mai mari bănci private din Rusia. A fost CEO al TNK-BP, timp de nouă ani, iar în 2013 și-a vândut participația din companie și a co-fondat compania internațională de investiții LetterOne cu sediul în Luxemburg. Fridman este președinte al consiliului de supraveghere al Alfa Group Consortium, fiind membru în CA al Alfa-Bank și ABH Holdings

De asemenea, face parte din consiliul de administrație al VEON (fostul Vimpelcom) și X5 Retail Group.

Pyotr Aven, cel care conducea Alfa-Bank Group, a crescut la Moscova, a absolvit Universitatea de Stat (Lomonosov) din Moscova și a lucrat apoi în cadrul Academiei Sovietice de Științe.

În 1989 a plecat să lucreze la Ministerul Afacerilor Externe; doi ani mai târziu devenea consilierul ministrului.

Împreună cu prietenul său Mikhail Fridman și alți patru parteneri, a co-fondat firma de investiții LetterOne în 2013.

În 2021, era pe locul 529 al celor mai bogați oameni din lume, cu o avere de aproximativ 5,3 miliarde de dolari.

Deține un doctorat în economie. (1980).

În 1991, a devenit membru al Cabinetului de reformă, plasat în fruntea Ministerului Comerțului Exterior al Rusiei și a fost numit trimisul special al Președintelui în relațiile cu grupul G7.

Din 2011, Președinte al Consiliului de Administrație al Grupului Bancar Alfa-Bank.

Autor de lucrări științifice și publicații dedicate problemelor comerțului și dezvoltării economice

viewscnt
Afla mai multe despre
mihail friedman
banca
ucraina