Bulgaria - Pas înapoi cu intrarea în zona euro

VECINI   
Bulgaria - Pas înapoi cu intrarea în zona euro

Intrarea Bulgariei în zona euro ar putea fi nu la 1 ianuarie 2026, așa cum se spera, ci mai degrabă la începutul anului 2027 sau chiar mai târziu.

Este mesajul lui Simeon Dyankov, fost ministru de finanțe și actual membru al Consiliului Fiscal de la Sofia, conform Novinite.

Urmărește-ne și pe Google News
Porumbul ucrainean ar putea profita de pe urma tarifelor americane, estimează analiștii CITEȘTE ȘI Porumbul ucrainean ar putea profita de pe urma tarifelor americane, estimează analiștii
Evenimente

Într-un interviu acordat Radioului Național Bulgar, Dyankov a explicat că intrarea la mijlocul anului nu este fezabilă din cauza costurilor semnificative și a provocărilor tehnice implicate de reformatarea sistemului bancar. Prin urmare, adoptarea euro poate avea loc în mod realist doar la începutul unui an calendaristic, arată G4Media.

Dyankov a menționat că în prezent se depun eforturi pentru a îndeplini criteriile de intrare până la începutul anului 2026, dar și-a exprimat îndoiala cu privire la fezabilitatea acestui calendar, în primul rând din cauza deficitului fiscal al țării.

El a menționat că reprezentanți ai Băncii Centrale Europene au vizitat Sofia săptămâna trecută pentru discuții. Bulgaria susține că circumstanțele extraordinare, cum ar fi războiul actual din Ucraina și cheltuielile legate de apărare, ar trebui luate în considerare la evaluarea respectării criteriilor fiscale. Cu toate acestea, Dyankov a subliniat că BCE funcționează independent și nu ia decizii motivate politic.

Dragoș Stanca a fost desemnat pentru un nou mandat de președinte BRAT CITEȘTE ȘI Dragoș Stanca a fost desemnat pentru un nou mandat de președinte BRAT

Bulgaria corespunde deja cerinței de stabilitate a prețurilor conform criteriilor de la Maastricht pentru intrarea în zona euro, deoarece valoarea de referință, care este stabilită ca medie aritmetică a celor trei țări cu cele mai bune performanțe, este de 2,7 la sută (2,66 la sută fără rotunjire, plus 1,5), luând media anuală a indicilor armonizați ai prețurilor de consum.

Iar cele trei țări care stabilesc valoarea de referință sunt Finlanda (1,1 la sută), Italia (1,2 la sută) și Irlanda (1,2 la sută). Lituania are, de asemenea, o rată medie anuală armonizată a inflației de 1,2 la sută.

Țările cu cea mai mare inflație sunt Ungaria (5,7%), România (5,2%) și Estonia (5,1%).

Cel mai serios impact asupra inflației în UE este exercitat de servicii (+1,26 puncte procentuale), alimente, alcool și tutun (+0,55 pp), urmate de bunurile industriale neenergetice (+0,28 pp).

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
inflatie