Deficiențe majore în lupta împotriva corupției, în Austria. GRECO solicită mai multă transparență din partea autorităților austriece fiind criticată în mod expres influența politică asupra numirilor în structurile de poliție

Deficiențe majore în lupta împotriva corupției, în Austria. GRECO solicită mai multă transparență din partea autorităților austriece fiind criticată în mod expres influența politică asupra numirilor în structurile de poliție
scris 16 ian 2023

Cel mai recent raport al Grupului de state împotriva corupției (GRECO) al Consiliului Europei arată că Austria are deficiențe grave în lupta împotriva și prevenirea corupției, relatează presa austriacă. Printre altele, în raport este criticată lipsa de transparență, așa cum scria „Standard”. În plus, raportul – care n-a fost încă publicat – critică influența politică asupra numirilor în structurile de poliție.

Corupția în sectorul polițienesc din Austria nu pare să fie o problemă, mai mulți interlocutori ai grupului de lucru GRECO remarcând că alocarea locurilor de muncă de top în structura de poliție se desfășoară sub o puternică influență politică. Potrivit oficialilor anticorupție, această influență „inadmisibilă” asupra repartizării posturilor ar trebui stopată, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ INFOGRAFIC Record al producției de autoturisme din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ INFOGRAFIC Record al producției de autoturisme din România

GRECO solicită mai multă transparență

Analiza factorilor de risc pentru corupție din preajma celor mai înalți oficiali politici austrieci precum cancelarul, vicecancelarul, miniștrii, secretarii de stat și generali și angajații cabinetului necesită o atenție sporită, potrivit raportului „Standard”.

GRECO recomandă chiar dezvăluirea circumstanțelor financiare ale rudelor și partenerilor, deși acest lucru „nu trebuie neapărat să fie făcut public”. Transparența este necesară la numirea secretarilor generali.

Autorii raportului s-au ocupat și de activitatea Procuraturii pentru Afaceri Economice și Corupție (WKStA). În cazul „cauzelor mediatizate”, obligațiile lor de raportare prezintă un risc în legătură cu confidențialitatea, eficacitatea și independența investigațiilor. Trebuie să se asigure că activitatea WKStA nu este împiedicată de intervenții „nepotrivite”.

Un total de 19 recomandări au fost făcute în raport. Acestea au inclus punerea în aplicare a Directivei UE privind avertizorii, o perioadă de relaxare pentru oficialii de rang înalt care părăsesc politica, dezvăluirea contactelor cu lobby-iștii și crearea unui cod de conduită pentru miniștri și alți politicieni de top.

Este criticat și faptul că legea penală privind corupția nu a fost încă reformată – guvernul a prezentat acum un pachet corespunzător.

Ministerul austriac de Justiție vede raportul drept „un stimulent”

Într-o declarație oficială, Ministerul austriac al Justiției s-a referit la măsurile deja luate pentru a asigura o politică curată – pe lângă proiectul de lege penală privind corupția, de exemplu, reforma legii partidelor. „Luăm actualul raport GRECO, care încă nu ia în considerare înăsprirea legislației penale privind corupția și celelalte reforme, ca un stimulent pentru a continua cu alte proiecte importante anticorupție și transparență”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului Justiției.  Printre măsurile de reformă este amintită, de exemplu, introducerea Procuraturii Generale, care are, de asemenea, scopul de a reduce în continuare obligațiile de raportare ale parchetului și desființarea „secretului de stat”, relatează

viewscnt
Afla mai multe despre
greco
austria
coruptie