Comisia Europeană a recomandat, marți, Consiliului UE să accepte intrarea Croației în spațiul Schengen, considerând că țara îndeplinește toate condițiile necesare aderării la cea mai mare zonă de liberă circulație din lume.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
“Felicit Croația pentru eforturile sale și pentru perseverența de care a dat dovadă în îndeplinirea tuturor condițiilor necesare în vederea aderării la spațiul Schengen (…) am convingerea că statele membre vor lua măsurile corespunzătoare pentru ca Croația să devină în curând membru cu drepturi depline al spațiului Schengen”, a declarat, într-un comunicat, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.
Pentru a intra în spațiul Schengen, Croația trebuie să primească acceptul final din partea Consiliului UE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Comisia invită Consiliul să examineze comunicarea prezentată astăzi, în vederea integrării Croației în spațiul Schengen, în conformitate cu Actul de aderare din 2011”, se arată în comunicat.
România și Bulgaria, care au aderat la UE înaintea Croației, încă așteaptă aprobarea pentru a intra în Schengen, în condițiile în care mai multe state, printre care Germania și Olanda, se opun primirii celor două țări în zona de liberă circulație, citând temeri privind controlul frontierelor și corupția.
Parlamentul European a adoptat, în decembrie 2018, raportul care propune admiterea României și Bulgariei în Schengen. Decizia politică finală aparține însă Consiliului, iar votul trebuie să fie unanim.
Aderarea la spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre, fiind creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală.
Spațiul Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din întreaga lume. Zona include în prezent 22 de state membre ale UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia), precum și 4 țări asociate care nu sunt membre ale UE (Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein).