Cerere de reducere a consumului de gaze în Republica Moldova

Cerere de reducere a consumului de gaze în Republica Moldova
scris 7 oct 2021

Moldovagaz, divizia de peste Prut a gigantului rus de stat Gazprom și cel mai mare furnizor de gaze naturale din Republica Moldova, a cerut clienților săi să își reducă consumul, cel puțin temporar.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

"Din cauza faptului că acordul cu SAP Gazprom (compania-mamă din Rusia – n.r.) privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, SAP Gazprom nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021", a transmis Moldovagaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Dacia se oprește din nou. 11.000 de angajați rămân acasă CITEȘTE ȘI Dacia se oprește din nou. 11.000 de angajați rămân acasă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Compania a explicat că, începând cu luna octombrie a anului curent, au fost contractate 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, respectiv 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de SAP Gazprom.

Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce duce scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor operat de SRL Moldovatransgaz. Sursa citată precizează că SRL Moldovatransgaz, în calitate de operator al sistemului de transport, ia toate măsurile necesare pentru a menține presiunea în conductele de gaz la regimul optim pentru funcționarea normală a sistemului și pentru a asigura transportarea neîntreruptă a gazelor la punctele de ieșire din sistemul de transport.

Undă verde - Banca Transilvania preia Idea Bank CITEȘTE ȘI Undă verde - Banca Transilvania preia Idea Bank

"SA Moldovagaz, în calitate de furnizor de gaze, a apelat la consumatorii săi cu o cerere de a reduce consumul de gaze, inclusiv: a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi; b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură). De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil", spune Moldovagaz.

Compania precizează că negociază cu SAP Gazprom creșterea volumului de furnizare de gaze, precum și capacitățile de rezervare la volumul necesar de consum lunar, pentru a asigura parametrii de calitate necesari ai gazului furnizat.

Rata de infectare în București se apropie de 11 la mia de locuitori CITEȘTE ȘI Rata de infectare în București se apropie de 11 la mia de locuitori

Recent, oficiali ai Republicii Moldova au anunțat finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău și au susținut că vor primi gaze rusești prin România, însă la un preț de 4 ori mai mare.

"După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană, dealtfel, am și discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare", a transmis vicepremierul moldovean și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, în localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 este peste 6 la mia de locuitori. Care sunt excepțiile CITEȘTE ȘI Purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, în localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 este peste 6 la mia de locuitori. Care sunt excepțiile

La finalul lunii iunie, directorul operatorului român Transgaz, Ion Sterian, afirma că, până la sfârșitul lunii august-începutul unii septembrie, vor fi finalizate și stațiile de comprimare Onești și Gherăiești, menite a permite exportul de gaze în Republica Moldova și, implicit, înlocuirea rutei ucrainene cu cea românească.

"Vom primi gaze la un preț de 790 dolari în luna octombrie. Indiferent de această situație, până la finalizarea negocierilor (cu Gazprom - n.r.) și până la semnarea unui contract pe termen lung, tariful pentru populație nu se va schimba. Negociem un contract în condiții mult mai favorabile", a declarat Spînu, citat de presa din Republica Moldova.

Noile fluxuri confirmă analiza Profit.ro, care în luna iunie anunța că România va rămâne o țară de tranzit pentru gazul rusesc, însă nu către Balcani, ca până în 2020, ci către Ungaria și, începând din această iarnă, către Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom republica moldova
exporturi gaze romania republica moldova
gazoductul iasi-chisinau
gaz rusesc