Centrala de la Kozlodui schimbă combustibilul nuclear rusesc cu unul de la o firmă americană

Centrala de la Kozlodui schimbă combustibilul nuclear rusesc cu unul de la o firmă americană
scris 29 mai 2024

Centrala nucleară Kozlodui și-a anunțat decizia de a rezilia contractul cu Rusia pentru furnizarea de combustibil nuclear, potrivit directorului executiv al companiei, Valentin Nikolov. Nikolov a mai dezvăluit că combustibilul rusesc disponibil va servi acum ca rezervă, transmite Novinite.

Etapa a fost marcată ieri după-amiază, când ultima dintre cele 43 de casete inițiale care conțineau combustibil nuclear de la Westinghouse a fost instalată în Unitatea 5 a centralei nucleare de la Kozlodui. Unitatea este programată să își reia activitatea la 9 iunie. Nikolov a subliniat că prețul combustibilului american este comparabil cu cel al combustibilului rusesc, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
Piețele financiare din Turcia sunt în pragul unei ”renașteri” CITEȘTE ȘI Piețele financiare din Turcia sunt în pragul unei ”renașteri”
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În același timp, sunt în curs de desfășurare negocieri cu compania franceză Framatome pentru furnizarea de combustibil nuclear pentru cea de-a 6-a unitate a centralei.

„În perioada de 4 ani, trebuie să finalizăm diversificarea atât de necesară pentru Bulgaria, având în vedere situația geopolitică. Și poate că în Europa de Est, știți, în Europa de Sud-Est, suntem prima centrală care a început acum 50 de ani, acum vom fi și noi primii care vom avea un combustibil complet diversificat în centrala noastră”, a remarcat Valentin Nikolov, directorul executiv al centralei nucleare de la Kozlodui.

VIDEO Miliardarul căzut în dizgrație Rene Benko și-a făcut o apariție publică rară CITEȘTE ȘI VIDEO Miliardarul căzut în dizgrație Rene Benko și-a făcut o apariție publică rară

„Astăzi suntem prezenți la un moment istoric. Istoric prin natura sa, deoarece în istoria de 50 de ani a centralei nucleare de la Kozlodui, centrala va funcționa pentru prima dată cu un combustibil alternativ”, a comentat Vladimir Malinov, ministrul interimar al Energiei.

Ministrul interimar al Energiei, Vladimir Malinov, a dezvăluit că a negociat cu Banca Americană de Export-Import, care a fost de acord să finanțeze integral livrarea de echipamente americane pentru unitățile 7 și 8 ale centralei nucleare de la Kozlodui, precum și 40% din participarea Bulgariei la proiectul noii capacități.

FOTO A fost instalat primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România CITEȘTE ȘI FOTO A fost instalat primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România

„Diversificarea combustibilului nuclear în Bulgaria este un prim pas spre diversificare. Acest pas a fost făcut de mai multe guverne. Vă felicit pentru viziunea dumneavoastră. Cred că Bulgaria va deveni un centru energetic după diversificarea surselor de combustibil”, a declarat Kenneth Merten, ambasadorul Statelor Unite în Bulgaria.

„Ce este mai bun decât ceea ce se întâmplă astăzi? Este într-adevăr prima etapă a unei diversificări reale a procesului de diversificare a combustibilului nuclear deja finalizat. Nu este vorba doar de vreo 43 de casete care au fost livrate și deja introduse de Westinghouse. Este cu adevărat începutul dependenței aproape totale a Bulgariei de Rusia. 95%, dacă nu mă înșel, era dependența de Rusia și de tot felul de surse de energie”, a declarat premierul interimar Dimitar Glavchev, citat de televiziunea publică din Bulgaria.

Recent a fost anunțat că Bulgaria accelerează implementarea proiectelor de construcție pentru noi capacități nucleare la Kozlodui și pentru coridorul vertical al gazelor, fiind deja înființate grupuri de lucru interdepartamentale.

FOTO Proprietarul fostului Sidex Galați s-a asociat cu chinezii pentru a produce ″oțel verde″ în Ungaria. Proiectul are sprijinul liderului de la Beijing CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul fostului Sidex Galați s-a asociat cu chinezii pentru a produce ″oțel verde″ în Ungaria. Proiectul are sprijinul liderului de la Beijing

Proiectele, parte a inițiativei coridorului vertical al gazelor dintre Bulgaria, Grecia, România, Ungaria, Slovacia, Ucraina și Republica Moldova, oferă oportunitatea de a transporta volume suplimentare de gaze naturale din surse diverse și de încredere de la sud la nord. Creșterea capacităților de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare Kulata/Sidirokastro din Grecia spre Bulgaria și Negru Vodă/Kardam din Bulgaria către România este de o importanță cheie pentru implementarea uneia dintre principalele priorități ale Guvernului în sfera energetică - diversificarea surselor de energie. O parte a inițiativei este proiectul pentru infrastructura de transport de gaze de înaltă presiune pentru a furniza consumatorilor din regiunea Maritsa Est, care este de o importanță capitală în ceea ce privește asigurarea unei noi imagini economice a regiunii.

Implementarea prioritară a acestor proiecte va contribui la creșterea concurenței în sector și la realizarea unor condiții mai bune pentru toți consumatorii, nu doar din țara noastră, ci și din întreaga regiune. Dezvoltarea energiei nucleare este o prioritate a Guvernului în sfera energetică, reprezentând cheia pentru atingerea cu succes a obiectivelor de decarbonizare și securitate energetică. Proiectul pentru noi capacități nucleare la CNE Kozloduy este strategic pentru țară. Coordonarea strânsă în activitatea tuturor departamentelor implicate în cadrul proiectului conduc la implementarea cu succes a acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
kozlodui
bulgaria