Cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a deschis vineri calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee, revocând statutul actual de muzeu, au anunțat mass-media turce, citate de AFP.
Consiliul de stat din Turcia a acceptat cererea mai multor asociații anulând o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, a indicat agenția de presă de stat Anadolu, scrie News.ro.
Consiliul a examinat această cerere din 2 iulie și decizia sa a fost așteptată în termen de 15 zile.
Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care și-au încoronat împărații aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO și una dintre principalele atracții turistice de la Istanbul.
Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanității".
Mai multe țări, în special Rusia și grecia, care urmăresc soarta patrimoniului bizantin în Turcia, precum și Statele Unite și Franța, au avertizat Ankara contra transformării monumentului Sfânta Sofia în loc de cult musulman, o măsură pe care președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan și-o dorește de mai mulți ani.