Care este „formula rusă” pe care o cere Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a stabili „un acord de pace”

Care este „formula rusă” pe care o cere Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a stabili „un acord de pace”
scris 19 mar 2024

Soluțiile pentru a pune capăt conflictului nu sunt ușoare, din moment ce niciuna dintre cele două țări nu cedează. Și mai presus de toate, pentru că la Kremlin se crede că „Ucraina este Rusia” și țara, independentă de mai bine de treizeci de ani, trebuie să fie sub ordinele Moscovei. Un exemplu este „formula rusă” pe care Medvedev o cere pentru a pune capăt situației de război, potrivit La Razon, citat de Rador Radio România.

Medvedev propusese deja împărțirea Ucrainei în urmă cu câteva luni, prezentând o hartă de împărțire a teritoriului ucrainean între Kiev, Moscova și alte țări din apropiere, precum Ungaria, România și Polonia.

Urmărește-ne și pe Google News
Lanț major de supermarketuri acuză Guvernul Orban de hărțuire și retrage banii CITEȘTE ȘI Lanț major de supermarketuri acuză Guvernul Orban de hărțuire și retrage banii
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Teritoriul de pe ambele maluri ale Niprului face parte în mod inerent din granițele strategice istorice ale Rusiei”, a declarat Medvedev, adăugând că „Ucraina este cu siguranță Rusia”.

În acest fel, și după cum a asigurat fostul președinte al țării și președintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Moscova va prelua partea de est și centrală a Ucrainei. România și Ungaria ar lua regiuni mici din estul țării, iar Polonia, cea mai mare parte a estului. Doar o mică zonă de pe hartă, regiunea Kiev, ar mai aparține Ucrainei.

Ca alternativă, Medvedev a propus „formula rusă de pace”, care ar consta în a nu împărți țara așa cum a proiectat el, ci mai degrabă prin alte metode. În acest fel, fostul președinte propune ca Ucraina să-și piardă personalitatea juridică militară, precum și interzicerea de a fi membru al oricărui tip de alianță militară fără acordul Rusiei.

Totuși, el consideră că acest lucru necesită control din partea autorităților ruse, având în vedere intențiile continue ale Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și NATO. Prin urmare, Rusia ar înființa un parlament provizoriu, lucru care ar duce la demisia tuturor autorităților constituționale din „fosta Ucraină” și ar trebui organizate alegeri pentru parlamentul provizoriu.

Medvedev a explicat pe canalul său Telegram că „formula păcii se bazează pe faptul că nu vedem nicio dorință de a negocia din partea așa-zisei foste Ucraine”. „Singura formulă de pace pe care Ucraina o recunoaște astăzi este fără creier și propusă de un clovn provincial în colanți verzi”, a adăugat el.

CEO-ul Saudi Aramco: Tranziția energetică eșuează, lumea ar trebui să renunțe la ”fantezia” de a elimina treptat petrolul CITEȘTE ȘI CEO-ul Saudi Aramco: Tranziția energetică eșuează, lumea ar trebui să renunțe la ”fantezia” de a elimina treptat petrolul

Rusia vrea să cucerească mai multe teritorii ucrainene, pentru a crea „o zonă tampon” la graniță

Kremlinul a anunțat luni că intenționează să creeze o zonă tampon la granița cu Ucraina, pentru a se asigura că propriile teritorii sunt ferite de atacurile Kievului, confirmând o declarație făcută duminică seară de Vladimir Putin, potrivit Reuters.

„Pe fondul atacurilor cu drone (ucrainene) și al bombardamentelor asupra teritoriului nostru, facilități publice, clădiri rezidențiale, trebuie luate măsuri pentru a securiza aceste teritorii”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Ele pot fi securizate doar prin crearea unui fel de zonă tampon, astfel încât orice mijloc pe care inamicul îl folosește pentru a ne lovi să fie în afara razei de acțiune”, a adăugat acesta.

Explicația oferită de Kremlin într-o conferință de presă vine după ce chiar Vladimir Putin a anunțat această intenție, în discursul ținut duminică seară după victoria obținută în alegerile prezidențiale din Rusia.

„Nu exclud ca, ținând cont de evenimentele tragice care au loc astăzi, să fim obligați la un moment dat, când vom considera oportun, să creăm o anumită zonă sanitară în teritoriile aflate astăzi sub regimul de la Kiev”, a declarat Putin.

Reacție de la Kiev: o dovadă că războiul se va intensifica

Kievul a reacționat la aceste declarații, subliniind că ele reprezintă un indiciu clar că Moscova are de gând să escaladeze războiul.

„Aceasta este o dovadă directă că războiul nu va face decât să se intensifice”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak pentru Reuters.

„Toate acestea sunt dovezi directe că Federația Rusă nu este pregătită să trăiască în relații sociale și politice moderne, ținând cont de drepturile suverane absolute ale altor țări”, a mai spus el.

Guvernul modifică din nou sistemul de plată prin tichete a activităților casnice. Trebuia aplicat din ianuarie. LISTA activităților vizate și schimbările pregătite CITEȘTE ȘI Guvernul modifică din nou sistemul de plată prin tichete a activităților casnice. Trebuia aplicat din ianuarie. LISTA activităților vizate și schimbările pregătite

Medvedev sugera că zona tampon ar trebui să aibă 70-100 de kilometri

Rusia a încercat inițial să cucerească regiunea Harkov în februarie 2022, dar trupele Moscovei au fost respinse din cea mai mare parte a zonei în urma unei contraofensive ucrainene în septembrie, același an.

În septembrie 2022, Rusia a declarat că a anexat cele patru regiuni ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, chiar dacă nu controla în totalitate niciuna dintre ele.

Putin și Kremlinul nu au spus cu exactitate la ce fel de zone tampon se referă, dar vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev a oferit anul trecut mai multe detalii despre intențiile Rusiei.

Medvedev a spus că trebuie să „îi dăm afară pe toți străinii care se află acolo în sensul larg al cuvântului și să creăm o zonă tampon care să nu permită utilizarea niciunui tip de armament care funcționează la distanțe medii și scurte, adică 70-100 de kilometri”.

Rusia va trebui să avanseze mai departe în Ucraina dacă nu se vor crea astfel de zone, a spus el, cucerind capitala Kiev sau chiar orașul Liov, din vestul Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
razboi