Bulgaria s-a oferit să ajute Ungaria să depășească efectele create de sancțiunile impuse grupului petrolier rus Lukoil de autoritățile din Ucraina, care au oprit, practic, livrările de petrol rusesc via teritoriul Ucrainei, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la reuniunea Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC), informează MTI.
"Deși nu există o legătură directă pentru transport de petrol, adică un oleoduct, între cele două țări, ministrul bulgar de Externe a indicat că, dacă avem nevoie de cantități suplimentare de produse petroliere, ei sunt în măsură să le livreze în Ungaria prin diferite mijloace", a spus Szijjarto, arată Agerpres.
În paralel, Bloomberg anunță că Ungaria a făcut un apel la Uniunea Europeană să intermedieze o soluție cu Ucraina, după ce Kievul a decis să interzică tranzitul de petrol provenit de la un mare furnizor rus.
"Contăm pe Comisia Europeană și ne așteptăm din partea lor să ia măsuri", a spus Peter Szijjarto, la București.
Oficialul a reiterat că Ungaria se va adresa tribunalului, dacă UE nu va găsi o soluție.
Executivul comunitar a început să strângă dovezi și va monitoriza livrările de petrol, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, care a tras totuși un semnal de alarmă cu privire la posibilul rol al Kremlinului în escaladarea acestei dispute.
"Cel mai important aspect este că trebuie să fim pregătiți pentru decizii unilaterale care ar putea veni din partea Rusiei. Aceasta nu este un partener comercial de încredere", a spus Kadri Simson, la reuniunea Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC).
CITEȘTE ȘI Rusia cântărește riscul de a efectua plăți internaționale în criptomonedeÎn luna decembrie 2022, Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol rusesc prin conducte, dar a scutit de la aceste sancțiuni livrările destinate Ungariei, Slovaciei și Cehiei, în ideea de a oferi o perioadă de tranziție acelor țări care depind de țițeiul livrat prin conducta Drujba.