Banca Centrală a Turciei a decis o reducere, peste așteptări, a dobânzii de referință, cu 150 de puncte de bază, și a promis că va adopta o nouă reducere a costului creditului la reuniunea din luna noiembrie, după ce președintele Tayyip Erdogan a promis că dobânzile vor scădea atâta timp cât el va rămâne la putere, transmite Reuters.
În timp ce alte bănci centrale majorează dobânda de politică monetară, Erdogan a cerut Băncii Turciei să meargă în direcția opusă și să taie costul creditului, în condițiile în care promovează o politică de stimulare a creșterii economice cu orice cost, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a redus joi dobânda de referință, de la 12% până la 10,5%, în pofida faptului că rata anuală a inflației a trecut de 83%, deoarece condițiile financiare trebuie să susțină creșterea producției industriale și evoluțiile pozitive din domeniul ocupării forței de muncă.
"Comitetul evaluează adoptarea unei măsuri similare la următoarea reuniune și să încheie ciclul de reducere a dobânzilor", a informat Banca Centrală a Turciei într-un comunicat de presă.
Imediat după anunțul Băncii Centrale, lira turcească s-a depreciat până la un minim istoric de 18,6150 de lire pentru un dolar. Moneda turcească s-a depreciat cu 29% în acest an, după o cădere de 44% în 2021.
Majoritatea analiștilor se așteptau la o reducere a dobânzii cu 100 de puncte de bază astfel că decizia comitetului de politică monetară i-a luat prin surprindere pe economiști, în pofida faptului că Banca Turciei a redus cu regularitate costul creditului.
Spre deosebire de teoriile economice clasice, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflația. În consecință, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susține producția și exporturile. Respectând dorința președintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituție independentă, a coborât dobânda de bază, începând din luna septembrie 2021 și până acum, de la 19% până la 10,5%, într-o perioadă în cele mai multe bănci centrale se gândesc sau au adoptat deja majorări de dobândă pentru a ține sub control creșterea inflației.