Banca centrală a Turciei a majorat rata dobânzii cheie a țării, aproape dublând-o de la 8,5% la 15%, în timp ce noua administrație economică a președintelui Recep Tayyip Erdogan, reales recent, s-a angajat într-o schimbare dramatică a politicii monetare, transmite CNBC.
Banca a spus că va exista o înăsprire treptată a politicii monetare, până când valoarea inflației din țară se va îmbunătăți, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea uriașă a dobânzii, de 6,5 puncte procentuale, este prima efectuată în țară din martie 2021, dar este sub așteptările analiștilor, privind o creștere cu 11,5 puncte procentuale, la 20%.
”Comitetul a decis să înceapă procesul de înăsprire monetară pentru a stabili cât mai curând posibil cursul dezinflației, pentru a ancora așteptările inflaționiste și a controla deteriorarea comportamentului prețurilor”, a declarat banca centrală, condusă de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, a spus într-un comunicat.
Unii analiști au criticat însă mișcarea băncii centrale, pentru că nu merge suficient de departe.
”Au, dezamăgitor. Nu este suficient. Trebuiau să facă o creștere frontală. Pieței nu îi va plăcea asta”, a scris Timothy Ash, un strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management, într-o notă trimisă prin e-mail.
CITEȘTE ȘI Turcia crește salariul minim cu 34%Lira turcească a scăzut la un minim record de aproximativ 24,1 față de dolar în urma știrilor, de la 23,54 înainte de anunțarea deciziei, potrivit datelor Reuters.
George Dyson, analist senior la firma de consultanță Control Risks, consideră că vor exista noi creșteri pentru a aduce dobânda de politică monetară la cel puțin 20%.
”Ministrul turc de Finanțe Mehmet Simsek !trebuie să fie puțin precaut. Sunt încrezător că este îngrijorat de declanșarea din neatenție a unei crize a datoriilor prin încetinirea prea rapidă a economiei”, a spus Dyson pentru CNBC.
Hamish Kinnear, un analist senior pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la firma de informații privind riscurile Verisk Maplecroft, a fost de acord.
”Acesta este un semn că noul guvernator încearcă să meargă cu atenție pentru a evita o ciocnire cu președintele Erdogan, ultimul guvernator al băncii centrale care a majorat ratele dobânzilor a fost demis de președinte după mai puțin de cinci luni în funcție”, a spus Kinnear.
Curbă in forma de U a politicii monetare
Turcia și-a redus constant dobânda de politică monetară, de la 19% la sfârșitul lui 2021 la 8,5% în martie, pe măsură ce inflația a crescut, depășind 80% la sfârșitul lui 2022 și încetinind la puțin sub 40% în mai.
CITEȘTE ȘI Ungaria și Serbia, considerate cele mai prietenoase state europene cu Federația Rusă, au semnat un memorandum privind extinderea oleoductului Prietenia până la rafinăria Gazprom de la Novi SadEconomica tradițională susține că dobânzile trebuie crescute pentru a reduce inflația, dar Erdogan, ”un inamic” autodeclarat al ratelor dobânzilor care numește instrumentul ”mama tuturor răului”, a susținut vocal o strategie de scădere a acestora.
Rezultatul a fost o criză a costului vieții pentru turci, pe măsură ce moneda țării, lira, a scăzut. Lira a pierdut aproximativ 80% din valoarea sa față de dolar în ultimii cinci ani, iar Turcia s-a trezit cu rezerve precare de valută străină, deoarece a vândut miliarde de dolari pentru a susține lira.
Arhitectul încercării de revenire a Turciei la ortodoxia economică este Simsek, ministrul de Finanțe numit de Erdogan, care a fost viceprim-ministru și ministru de Finanțe între 2009 și 2018 și este respectat de investitori.
După câțiva ani în care Erdogan a exercitat un control puternic asupra băncii centrale a Turciei, președintele pare dispus să lase factorii de decizie monetară să aibă mai multă independență, cel puțin pentru moment.
”Erdogan a acceptat că durerea pe termen scurt este necesară pentru a redresa economia și că, parând să-l împuternicească pe Simsek, se va juca bine cu piețele. Întrebarea va fi cât timp va tolera Erdogan acea durere și dacă și când presiunea societății va deveni prea mare și îi va retrage controlul lui Simsek. Tentația va fi mereu prezentă ca Erdogan să intervină din nou”, a spus Dyson.
La mijlocul lunii iunie, Erdogan a spus că opoziția sa față de creșterea ratelor dobânzilor a rămas neschimbată, dar a spus că va respecta deciziile lui Simsek pentru a reduce inflația.
”Unii dintre prietenii noștri nu ar trebui să se înșele, cum ar fi (întrebând) ”Președintele nostru intenționează o schimbare serioasă a politicilor privind ratele dobânzilor? Dar, luând în considerare gândirea ministrului nostru de trezorerie și finanțe, am acceptat că va lua măsuri rapid, confortabil cu banca centrală”, a spus el reporterilor la acea vreme.