În timp ce Uniunea Europeană încurajează salvarea și protejarea planetei, potrivit unui sondaj, 185 de milioane de articole de îmbrăcăminte nefolosite se ascund în adâncurile dulapurilor austriecilor. Experții citează ca motive pentru apetența spre cumpărare, confortul magazinelor online și prețurile relativ mici. În 2018, în Austria au fost arse 170.000 de tone de textile, iar abia 15.000 de tone de haine au fost reciclate, relatează MTI.
În timp ce – din cauza crizei ucrainene – Uniunea Europeană face apel la economii constante, iar lobby-ul verde luptă la nivel global pentru a împinge mașinile pe benzină și diesel în plan secund, cetățenii austrieci folosesc aproape sau niciodată jumătate din hainele pe care le cumpără, potrivit unui sondaj recent al Camerei Muncii din Austria și Greenpeace.
Sondajul arată că în dulapurile austriecilor se ascund 185 de milioane de articole de îmbrăcăminte nefolosite, arată G4Media.ro.
Cercetarea, realizată prin intervievarea a peste 1.500 de persoane, a constatat că fiecare al doilea austriac fie comandă haine online, fie le cumpără în magazinele marilor lanțuri de modă. Potrivit cercetătorului camerei de muncă, prețurile și comoditatea sunt factori decisivi în cumpărăturile pe internet.
Peste 80% dintre respondenți au admis că supraproducția în industria textilă și schimbările rapide în modă sunt contribuie la volumul de achiziții nejustificate. Sondajul a arătat că un austriac cheltuiește în medie aproape 800 de euro pe an pe îmbrăcăminte, și cumpără aproximativ optsprezece articole de îmbrăcăminte noi. Cele mai populare surse sunt cataloagele online, companiile publicitare, precum și marii retaileri precum Zara și H&M.
Jumătate din hainele achiziționate sunt cu greu sau niciodată purtate. În cea mai mare parte, în capitală, Viena, există nenumărate haine nepurtate care pândesc în dulapuri, iar Tirolul cheltuiește lunar cei mai mulți bani pe haine noi.
Sondajul a acoperit soarta ulterioară a hainelor după utilizare. În 2018, în jur de 170.000 de tone de deșeuri textile au fost arse și doar 15.000 de tone de haine au fost reciclate.
Potrivit cercetării, oamenii din Austria cumpără „prea multe” produse vestimentare și le poartă doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp, se arată în articolul Kronen Zeitung .