Administratorii fondurilor importante de investiții se așteaptă ca partea cea mai mare a activelor rusești să nu fie accesibilă investitorilor occidentali, în pofida unor traderi „exotici” care pariază pe o apropiere între Moscova și Washington, transmite agenția Reuters.
Ameliorarea relațiilor diplomatice a determinat pariuri pe activele financiare legate de Rusia, inclusiv rubla, moneda Kazahstanului – tenge – văzută ca un indicator al rublei, și obligațiunile companiilor energetice rusești Gazprom și Lukoil, scrie Agerpres.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Dar în loc să revină „goana după aur” în Rusia, care a fost izolată de sistemul financiar mondial de când a invadat Ucraina în 2022, jucătorii importanți din industrie spun că se așteaptă la o separare pe termen mai lung a unor părți cheie ale economiei ruse de investitorii străini.
„Vom vedea poate unele schimburi de active. Încă există multe active ale Rusiei care sunt în Occident și active occidentale care sunt în Rusia. Și cred că un schimb de active ar fi acum un mod reducere a riscurilor pentru ambele părți”, a apreciat Gunter Deuber, director de cercetare la grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI), una dintre puținele bănci occidentale care încă operează în Rusia.
Conform unui decret prezidențial publicat săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a dat permisiunea unui fond speculativ din SUA să cumpere titluri de valoare în companii rusești de la anumiți acționari străini și a autorizat viitoarea lor vânzare către două fonduri din Rusia. Decretul autorizează fondul 683 Capital Partners LP să cumpere titluri de valoare în companii rusești deținute de o serie de fonduri occidentale. Apoi, două fonduri din Rusia au permisiunea de a achiziționa titlurile de valoare deținute de 683 Capital Partners, fără a mai fi necesară autorizarea din partea președintelui rus.
Totuși, investitorii spun că brokerii care gestionează active legate de Rusia au tot mai multe nelămuriri, în special legate de rublă, care anul acesta a avut cea mai bună evoluție în rândul monedelor din țările emergente, după ce s-a apreciat cu aproximativ 30% față de dolar.
De asemenea, investitorii nu se înghesuie să achiziționeze obligațiuni corporative în valută care încă se comercializează, emise de firme rusești, cum ar fi Gazprom, Lukoil și compania de îngrășăminte Phosagro.

De la revenirea lui Trump au sporit tranzacțiile cu obligațiuni suverane și monede din Uzbekistan și Kazahstan – vecinii Rusiei cu strânse legături economice.
Investitorii spun că brokerii din țările din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și America Latină care au acces la piața rusă și-au sporit ofertele pentru tranzacții legate de Rusia.
Sporirea decalajului dintre abordarea Europei față de Rusia și cea a SUA conduse de Trump ar putea complica speranțele de o tranzacționare mai dinamică a activelor afectate de sancțiuni, cum ar fi obligațiunile guvernamentale rusești, mai scrie Reuters.
„Atitudinea de prietenie pe care o vedem la nivel înalt între Moscova și Washington nu există între cei mai mulți lideri europeni și Kremlin”, a apreciat Petar Atanasov, de la Gramercy Funds Management.
Unul dintre cele mai mari obstacole este legislația rusă: pe fondul sancțiunilor, Moscova a adoptat legi care restricționează deținerea de active și tranzacțiilor părților din țările „neprietenoase”. Această combinație a transformat economia rusă, acum statul are un rol mult mai mare, și nu sunt indicii clare că Moscova se va deschide din nou, susține Pavel Mamai de la ProMeritum Investment Management. Acesta a adăugat: „Nu cred că piața rusă și piața internațională se vor amesteca în viitorul apropiat”.